Kruidenmixen
Kant en klare kruidenmixen uit de winkel zijn wellicht handig, maar ze zitten veelal vol onnodige toevoegingen en veel zout en zijn vaak behoorlijk prijzig. De mixen hieronder zijn ontzettend lekker en de meesten bevatten niet eens zout. Ze zijn veel gezonder dan mixen met zout. Je mist hier het zout niet eens! Je kunt zelf ook experimenteren door bij de mixen waar wel zout bij zit dit zout wat te minderen of helemaal weg te laten.
Meng alle gedroogde kruiden in een bakje en bewaar ze in een goed af te sluiten potje.
Voorzie het potje van een etiket met de naam van de mix.
Voor gebruik even in een vijzel fijnmalen.
Je zou eventueel aanwezige pepers en zaadjes op lage hitte circa 3 minuten
kunnen roosteren in een droge koekepan en daarna fijnmalen.
Gebruik naar behoeve.
1 eetlepel kruid = 10 gram
1 theelepel kruid = 2 gram
Kruidenmix index
.
Nasi/bami
1 tl knoflookpoeder
1 tl gemberpoeder
½ tl chilipoeder
½ tl korianderpoeder
½ tl citroengras
½ tl kurkuma
½ tl komijnpoeder
1/4 tl kaneel
.
Italiaanse kruidenmix
3 el gedroogde basilicum
3 el oregano
1½ el marjolein
1½ el tijm
1½ el knoflookpoeder
¾ el rozemarijn
.
Frietkruidenmix
1 tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl kerriepoeder
1 tl chilipoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl kaneel
.
Taco kruidenmix
1½ el chilipoeder
1½ el paprikapoeder
3 tl uienpoeder
2 tl komijn
2 tl cayennepoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl suiker
½ tl gemalen zwarte peper
.
Köfte mix
10 tl paneermeel
10 tl paprikapoeder
2 tl gemalen zwarte peper
2 tl gemalen korianderzaad
2 tl gemalen komijnzaad
1 tl gemalen tijmblaadjes
1 tl geroosterd venkelzaad
1 tl knoflookpoeder
1 tl uienpoeder
½ tl kaneel
.
Falafel kruidenmix
2 tl uienpoeder
2 tl knoflookpoeder
2 tl gemalen zwarte peperkorrels
1 tl gemberpoeder
1 tl marjoleinpoeder (majoraan)
1 tl komijn
1 tl koriander
½ tl chilipoeder
½ tl kurkuma
½ tl gedroogde munt
½ tl kaneel
½ theelepel nootmuskaat
.
Baharat kruidenmix
2 el komijnpoeder
2 el zwarte peper
2 el paprikapoeder
1 el korianderpoeder
1 el kruidnagelpoeder
1 el nootmuskaat
1 tl kaneelpoeder
1 el gedroogde munt
1 tl kardemompoeder
.
Ras El Hanout
1 el zwarte peperkorrels
2 tl komijnpoeder
½ el nootmuskaat
2 tl korianderzaad
½ el kaneelpoeder
2 tl paprikapoeder
1 el gemberpoeder
2 tl kurkuma
2 tl chilipoeder
1 tl laos
.
Harissa
1 el chilipoeder
2 el komijnzaad
2 el korianderzaad
2 el karwijzaad
½ tl veelkleurige hele peperkorrels
2 el gerookte paprika
½ el knoflookpoeder
1 tl gerookt zout
1 tl gedroogde peterselie
1 tl gedroogde oregano
.
Cajun kruidenmix
2 tl knoflookpoeder
2 tl gerookt zoet paprikapoeder
1 tl gemalen zwarte peper
1 tl uienpoeder
1 tl cayennepoeder
1½ tl gedroogde oregano
1 tl gedroogde tijm
½ tl chilipoeder
½ tl zout
Wat kun je er zoal mee doen
Kruidendip voor (stok)brood en snackgroenten: meng het met wat olijfolie.
Kruidenboter: meng het met (plantaardige) roomboter.
Kruidensaus: meng de kruiden met mayonaise en/of (plantaardige) yoghurt.
Barbequeasaus: meng de kruiden met ketchup.
Meng de kruiden met wat olijfolie en schep hier aardappeltjes door, voordat je ze in de oven bakt.
Breng er je vlees, gehakt, vis of gevogelte mee op smaak.
Maak er een lekker gekruide hamburger mee of geef extra smaak aan stoofvlees of bonenschotel.
Lekker knapperig korstje: meng de kruiden met paneermeel en paneer er vlees, vis en gevogelte mee.
.
Garam Masala
4 el komijnpoeder
2 el korianderpoeder
2 el kaneelpoeder
1 el nootmuskaat
1 el gemberpoeder
1 el zwarte peper gemalen
1 el steranijs gemalen
2 laurierblaadjes fijngemalen
1 el kardemompoeder
.
Provençaalse kruidenmix
Franse keuken:
3 el rozemarijn
2 el basilicum
2 el bonenkruid
1 el tijm
1 el oregano
Extra toevoegen
Italiaanse keuken:
1 tl knoflookpoeder
Meng eens wat provençaalse kruiden door versgebrande pinda's. Lekker bij een goed glas wijn.
.
Vijfkruiden poeder
2 el zwarte peper
2 el venkelzaad
2 el steranijs gemalen
1 el kaneelpoeder
1 el kruidnagellpoeder
Rooster de peperkorrels circa 3 minuten in een droge koekenpan op matig vuur tot het aroma vrij komt.
Vijzel de peper, anijs en het venkelzaad fijn en zeef het mengsel.
Voeg het kruidnagelpoeder en het kaneelpoeder toe en meng de specerijen.
Waarbij eet je het eigenlijk?
De melange combineert vooral goed met vet (varkens)vlees, gevogelte en zoete gerechten. Niet alleen wordt het in de Aziatische keuken veel gebruikt voor het inwrijven van vlees, pekingeend en vis, het is bijvoorbeeld ook één van de ingrediënten voor hoisinsaus.
In koekjes en in whiskey
Experimenteren kan volop met deze kruidenmix. Zo kun je heerlijke koekjes bakken met deze melange als smaakmaker. Ook whiskey kun je in smaak verrijken met deze mix.
.
Vadouvan
2 el uipoeder
1½ el kurkuma
1½ el gemalen mosterdzaad
1 el knoflookpoeder
1 tl gemalen kardemom
1 tl komijnpoeder
1 tl venkelzaad
1 tl kaneelpoeder
½ tl kruidnagelpoeder
1 tl chilipoeder
Heerlijk om een curry mee te maken!
.
Kip kruidenmix
2 el kerriepoeder
1 el paprikapoeder
1 tl nootmuskaat
1 tl chilipoeder
1 tl gemalen basilicum
1 tl tijm
½ tl oregano
½ tl knoflookpoeder
.
Vis kruidenmix
2 el gedroogde peterselie
1 el paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl gedroogde dille
½ tl gemalen zwarte peper
½ tl chilipoeder
½ tl nootmuskaat
.
Gehakt kruidenmix
1 tl uipoeder
1 tl marjolein (majoraan)
1 tl tijm
1 tl knoflookpoeder
1 tl karwijpoeder
1 tl gemalen kruidnagel
1 tl zwarte peper
1 tl nootmuskaat
.
Hachee kruidenmix
1 tl paprikapoeder
1 tl zwarte peper
1 tl gemalen laurier
1 tl nootmuskaat
1 tl chilipoeder
.
Kebab kruidenmix
1 tl komijn
½ tl zwarte peper
½ tl zout
1½ tl paprikapoeder
½ tl chilipoeder
1 tl koriander
½ tl oregano
1 tl knoflookpoeder
.
Spaanse kruidenmix
½ tl saffraan
2½ tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
½ tl zwarte peper
1 tl uienpoeder
½ tl zout
½ tl peterselie
.
Pizza kruidenmix
4 tl oregano
2 tl basilicum
1 tl zwarte peper
1 tl zout
snufje chilipoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl tijm
.
Hamburger kruidenmix
Goed voor 500 gram vlees of vleesvervanger.
1 tl zout
½ tl zwarte peper
1 tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl peterselie
1/4 tl komijn
1/4 tl chilipeper
.
Mexicaanse kruidenmix
Gebruik ongeveer 1 theelepel kruidenmix voor 100 gram vlees of vleesvervanger.
2 el chilipoeder
1 el komijnpoeder
1 el paprikapoeder
2 tl koriander
1 el knoflookpoeder
1 eloregano
2 tl uienpoeder
1 el zout / rookzout
2 tl kurkuma
1 tl peper
.
Everything (but the) bagel kruidenmix
Deze populaire mix is overgewaaid uit Amerika. Lang niet overal te krijgen, dus daarom handig om zelf te maken.
3 tl wit sesamzaad
2 tl zwart sesamzaad
3 tl maanzaad
3 tl gebakken uitjes
2 tl knoflookpoeder
1 tl zeezout
.
Kruidenboter kruidenmix
Laat de roomboter eerst op temperatuur komen en meng dan alle ingredienten erdoor. Maak met folie een rol van de boter en laat deze dan weer harder worden in de koelkast.
125 gram gezouten roomboter
½ tl knoflookpoeder
1 tl gehakte bieslook
½ tl gehakte peterselie
snufje peper
.
Lasagne kruidenmix
Dit recept is voor 1 maaltijd voor 4 personen.
1 el basilicum
1 tl oregano
1 tl peterselie
1 tl tijm
1 tl paprikapoeder
1/4 chilipoeder
snufje zout/peper
.
Aardappel kruidenmix
½ tl bieslook
½ tl chilipoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl uienpoeder
½ tl zwarte peper
1 tl zout
.
BBQ kruidenmix
1 tl chilipeper
1 tl knoflookpoeder
1 tl komijnpoeder
2 tl paprikapoeder
1 tl rozemarijn
1 tl zwarte peper
1 tl rookzout
.
Goulash kruidenmix
1 tl bieslook
1 tl knoflookpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl majoraan
1 tl oregano
1 tl paprikapoeder
1 tl tijm
1 tl zout
.
Gyros kruidenmix
1 tl cayennepoeder
0,5 tl kaneel
1 tl knoflookpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
2 tl oregano
1 tl paprikapoeder
1 tl peterselie
2 tl tijm
0,5 tl uienpoeder
0,5 tl zwarte peper
1 tl zout
.
Koek- en speculaaskruidenmix
10 tl kaneel
2 tl nootmuskaat
2 tl gemalen kruidnagel
2 tl piment
1 tl gemberpoeder
1 tl korianderpoeder
½ tl foelie
½ tl kardemon
.
Speculaas kruidenmix
30 gram kaneel
10 gram gemalen kruidnagel
10 gram nootmuskaat
5 gram witte peper
5 gram anijszaad
5 gram korianderzaad
Knapperige croutons
- Verwarm de oven voor op 180º C.
- Snijd de korsten van het brood en snijd het brood in blokjes van 1 bij 1 centimeter.
- Meng de broodblokjes in een kom met de olijfolie, kruiden, peper en zout.
- Verdeel de broodblokjes over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de croutons in ± 15 minuten knapperig.
Varieer gerust met allerlei kruiden. Je kunt de croutons ook in de koekepan krokant bakken.

Bruschetta
Ingrediënten
- 2 theelepels peterselie
- 2 theelepels tijm
- 2 theelepels oregano
- 1,5 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel bieslook
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- ½ theelepel zwarte peper
Meng de ingrediënten goed door elkaar.
Bewaar de bruschetta in een goed afgesloten potje ze op een koele, droge, donkere plaats.
De kruidenmix gebruiken
Gebruik 1 eetlepel kruidenmix met 3 eetlepels culinaire olie zoals bijvoorbeeld olijfolie.
Dit mengsel kun je:
Door tomatenblokjes scheppen en de bruchetta’s ermee beleggen.
Door rijst of aardappels mengen.
Op brood smeren en daarna even roosteren onder de grill.
Op geroosterd warm brood smeren.
Door groenten mengen.
Als pizzatopping.
Als dipsausje. Hiervoor kun je ook de kruiden mengen met (plantaardige) yoghurt in plaats van met olie.