Anijspoeder

Anijspoeder kan gebruikt worden in cake, gebak, snoep, maar kan ook in hartige gerechten zoals soepen, pizza's, marinade en gerechten met wortels.

Anijs is een aromatisch kruid dat wordt gebruikt in de keuken en in alcoholische dranken. Door zijn unieke smaak is het een gewild ingrediënt voor vele gerechten en dranken. Anijs wordt traditioneel in melk geweekt om een geurige anijsmelk te maken.

Aan anijspoeder worden vele goede eigenschappen toegekend. De meest bekende is dat het mogelijk zou helpen tegen griep. Dit komt doordat er shikiminezuur in steranijs zit. Dit zuur is een basisbestandsdeel voor Tamiflu dat antiviraal werkt.
Daarnaast zou anijs een antischimmel werking hebben. Met name tegen de Candida schimmel, welke van nature voorkomt in ons lichaam. Deze kan voor ernstige infecties zorgen wanneer de microbebalans in ons lichaam is verstoord. Verder zit het vol met antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen en zorgt het voor een juiste doorbloeding.
Anijspoeder is ook bevorderlijk voor het goed functioneren van de spijsvertering, bij flatulentie en een opgeblazen gevoel, tevens is het eetlust bevorderend. In sommige Aziatische landen kauwen ze dan ook op de zaden van steranijs na de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen en voor een frisse adem.
De medicinale eigenschappen van steranijs worden veel toegepast in de traditionele Chinese gezondheidsleer. Zo wordt anijs onder andere gebruikt bij de behandeling van reumatische aandoeningen, maar ook bij de behandeling van verkoudheid en griep.
Doordat steranijs fyto-oestrogenen bevat (deze hebben ongeveer dezelfde werking als het vrouwelijke hormoon oestrogeen), is het gebruik van steranijs tijdens de zwangerschap af te raden. Bij zogende moeders kan het juist de melkproductie stimuleren. Laat anijspoeder dus liever staan tijdens de zwangerschap!