Piment

Piment (gemalen) wordt ook wel Jamaicapeper genoemd. Piment is een kruidige peper die minder pittig is dan zwarte of witte peper met de aroma van kruidnagel, kaneel, peper en nootmuskaat.

Piment is een specerij van de pimentplant uit Midden-Amerika en West-Indië en staat ook wel bekend als Jamaicapeper, pimento, in het Engels all spice en in het Surinaams-Nederlands lontai. De pimentbes lijkt een beetje op de zwarte peperkorrel.

Algemene informatie

Door de pimentkorrels te vermalen krijg je een lichtbruin poeder waarmee je makkelijker kunt doseren tijdens het bereiden van gerechten. Wanneer je de korrels heel bewaard, blijven ze langer hun aroma behouden dan wanneer ze direct vermalen worden en dan bewaard. Dus het beste is om ze te vermalen vlak voor gebruik.
Piment is een belangrijk kruid en ingrediënt in de Caribische en Surinaamse keuken in zowel hartige als zoete gerechten. In Jamaica is het een onmisbaar ingrediënt van “jerk chicken”-marinade. Het kruid is zeer licht pittig, milder dan zwarte en witte peper, en staat net boven de paprika op de schaal van Scoville. De aroma van piment doet denken aan nootmuskaat, kruidnagel, peper en kaneel.