Venkel

Gedroogd venkelzaad heeft een zoete dropachtige smaak en een aantrekkelijke aroma. Te gebruiken voor thee en om mee te koken.

Venkelzaad komt van de venkelplant, maar er zijn verschillende maten van zaden. Hoe groot de zaden zijn, is afhankelijk van welke soort venkelplant de zaden komen. De venkelplant kan een hoogte van 2 meter boven de grond bereiken.

Toepassing

De venkelplant kan een hoogte van 2 meter bereiken en groeit boven de grond.
Venkel kan in zekere mate je hongergevoel verminderen. Na de maaltijd bevordert venkel de spijsvertering.
De geur van venkel verdrijft insecten zoals motten, vliegen en muggen.
Venkel verfrist de adem.
Na het nuttigen van een maaltijd bevordert venkel de spijsvertering en verfrist het de adem.
Venkel werkt tevens slijmoplossend, krampverminderend en maagversterkend. Thee, getrokken van venkel wordt gebruikt tegen hoesten.

Venkelzaad bevat allerlei gezonde stoffen binnen het zaadje zelf. Wanneer je hiervan gebruik wil maken is het het beste om ongebroken venkelzaad te kopen en deze vlak voor het gebruik als thee even te maken met een vijzel. Op deze manier komen de geneeskrachtige stoffen in het theewater terecht Een ander goed idee is om een pepermolen te kopen en daarin alleen venkelzaad te doen. Dit venkelzaad kun je malen boven een kopje of theepot om het vervolgens op te schenken met heet water. Eventueel kun je venkelzaad mengen met andere lekkere zaden om een thee van te zetten zoals fenegriek, anijszaad en maanzaad.

 

Achtergrond & geschiedenis

Venkel is een tweejarig wortelgewas, met wijd uitstaande, goudgele bloemetjes die ieder twee zaadjes produceren. De onbehaarde groenachtige tot bruingele zaadjes zijn ovaalvormig en ongeveer 6 tot 10 mm groot. De venkelplant lijkt wat uiterlijk betreft enigszins op de dilleplant.

Toen de Portugezen Madeira ontdekten, noemden ze de plaats waar ze aan land kwamen “Funchal” naar het Portugese woord voor venkel “funcho”, vanwege de geur van venkel die daar veel groeide.
De grootste gebruikers van venkel zijn de Italianen die het verwerken in diverse sauzen. De bekendste toepassingen zijn pizzasaus en peperoni. Sinds het gebruik op de pizza bekend is geworden is het gebruik van venkel in de VS verdubbeld.

Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Chinezen en Hindoestanen gebruikten venkel als remedie tegen slangenbeten en het verdrijven van schorpioenen. De oude Egyptenaren en Grieken kenden de plant als groente en als geneeskrachtig kruid. De oude Grieken gebruikten venkel als vermageringsmiddel. Via middeleeuwse handelsroutes werd het naar Europa vervoerd. De groente werd vanuit Italië in onze streken pas geïntroduceerd omstreeks het begin van de 18de eeuw. In vroeger tijden kauwden arme gelovigen soms venkelzaad tijdens de kerkdienst. Dit voorkwam het storende geknor van hun lege maag tijdens de preek.