Baking Soda voor tapijt en vloeren

Tapijt of vloerkleed opfrissen

Bestrooi maandelijks, of wanneer dat nodig is, het tapijt of vloerkleed met baking soda. Borstel zo nodig de baking soda in het tapijt. Doe dit in de avond, dan kan de baking soda in de nacht de geurtjes neutraliseren. Zuig de baking soda de volgende dag op.
Naast alleen baking soda kun je het volgende recept ook gebruiken voor de beschreven opfrisbeurt:
• 120 gram baking soda
• 120 gram maizena
• 15 druppels essentiële olie van de favoriete geur
Afhankelijk van de omvang van je tapijt of vloerkleed, kun je het recept verdubbelen of verdriedubbelen.

Shampoo reiniging

• 140 gram baking soda
• 4 liter water
Test het tapijt eerst op kleurvastheid in een onopvallend hoekje, voordat je het hele tapijt gaat behandelen. Schrob het kleed door deze mix in een tapijtreinigingsmachine te doen of wanneer je handmatig reinigt, in een emmer. Wanneer er vlekken in het tapijt zitten, strooi dan wat baking soda op het vochtige tapijt over deze vlekken. Laat het tapijt goed drogen.
Maak het tapijt niet doornat, goed vochtig is voldoende. Dan kan het ook weer goed drogen. Wordt het tapijt toch nog muf door resterend vocht, strooi dan ruim baking soda op het tapijt en laat het een aantal uren tot een nachtje intrekken. Daarna de baking soda weg stofzuigen.

Nieuw tapijt?

Wanneer er een nieuw tapijt in je huis gelegd wordt, strooi dan baking soda over de ondervloer. Laat de Baking soda liggen wanneer het nieuwe tapijt wordt gelegd.

Vetvlekken

Juist gemorste vetvlekken op je kleding, een tafelkleed of een tapijt bestrooi je, net als bij een wijnvlek, direct met voldoende baking soda, zodat deze de vlek kan absorberen.

Vinyl vloerbedekking

Baking soda is zeer geschikt voor het reinigen van diverse soorten vinyl. Gebruik een pasta van 3 delen baking soda en 1 deel water, of maak een dunner reinigingsmiddel in de vorm van een oplossing van 1 deel baking soda en 1 deel water voor je gebruikelijke schrobbeurt van de vloer.

Tegels

Tegels houd je goed schoon en fris door ze in te wrijven met baking soda op een vochtige doek. Even naspoelen en ze glanzen weer.
Bij vloertegels die deels poreus zijn kun je de tegels vochtig maken, baking soda er overheen strooien en dan minimaal een half uur laten intrekken. Wel even schrobben, maar de tegels worden dan weer brandschoon. Naspoelen en eventueel nadrogen.

 

 

Wijnvlekken gemorst

Strooi direct wat baking soda op de gemorste plek en laat de wijn intrekken. Dep een deel weg en voeg er weer wat extra baking soda aan toe. De wijn trekt in de baking soda, of anders gezegd, de baking soda absorbeert de wijn. Laat het onaangeroerd tot alle wijn in de baking soda is getrokken en zuig dan de baking soda op zodra het is opgedroogd.

Gemorst zuur

Giet direct koud water op gemorste zure vloeistoffen zoals gootsteenontstopper, batterijzuur, accuzuur, braaksel of urine. Strooi er daarna baking soda overheen. De plek laten drogen en vervolgens met een stofzuiger opzuigen.