Baking Soda in de tuin

Brandje blussen

Bij kleine brandjes, bijvoorbeeld de vlam in de pan of een hoog oplaaiend vuur bij BBQ of vuurtje in de tuin, is baking soda een goed bluspoeder. Strooi voldoende baking soda op de vlammen om het vuur te doven.

Snijbloemen

Voeg 1 mespuntje baking soda toe aan het water van snijbloemen. Dit houdt de bloemen van het boeket lang mooi.

Tomatenplantjes

Tomatenplantjes hebben baat bij een bestrooiing van een beetje baking soda rondom de plant. Het geeſt zoetere tomaten en werkt tegen insecten.

Plantenvoeding

Bloeiende alkaliminnende planten kun je zo nu en dan een douche geven van 1 eetlepel baking soda op 2 liter water. Dit geeſt vollere en gezondere bloemen. Voorbeelden van deze planten zijn clematis, ridderspoor (delphinium), anjers (dianthus), begonia, geranium en hortensia (hydrangea).

 

 

Stokrozen

Stokrozen worden wel eens ontsierd door roest, een schimmelinfectie. Met een plantenspuit werkt het volgende middeltje heel goed tegen schimmel:
• 1 liter lauw water
• 5 gram of één theelepeltje baking soda
• een scheutje olie
• een snufje zout
Goed schudden. Sproei het mengsel met de plantenspuit grondig op en onder alle stokroosbladeren. Herhaal dit wekelijks en na iedere regenbui, totdat de infectie verdwenen is.

 

Mieren bestrijden

Baking soda houdt mieren tegen, maar je kunt ze ook verdelgen in hun mierenhoop.
Maak de mierenhoop vochtig en strooi er Baking Soda overheen. Wacht een half uur en giet vervolgens een beetje azijn op de mierenhoop. Mieren zullen de combinatie binnenkrijgen en dit niet overleven.

Algen verwijderen

Maak een spray van baking soda en water en doe dit in een spuitflesje waarmee je de plekken met algengroei inspuit. Spuit niet op het gras omdat dit mengsel het gras verbrandt!
Als de algen terugkomen, dan de behandeling nogmaals herhalen.

Schoonmaak tuinmeubelen

• 1 eetlepel baking soda
• 1 theelepel afwasmiddel
• 1 liter warm water
Maak met dit mengsel in een flacon regelmatig de tuin- en terrasmeubilair schoon en spoel het goed af met water. Dit werkt goed voor kunststof tuinmeubelen, maar ook op andere materialen als hout en bamboe.
Niet alleen vuil maar ook algen worden effectief verwijderd door het gebruik van dit middel.