Baking Soda in de huishouding

Instructies voor het gebruik van Baking Soda

Baking Soda biedt een veilige en milieuvriendelijke manier van reinigen en ontsmetten, in en rondom het huis, zonder het gebruik van agressieve chemicaliën. Het is wel praktisch en raadzaam om je te houden aan de volgende aanbevelingen:

  • Bewaar de inhoud van een geopende verpakking Baking Soda in een afgesloten plastic bakje of potje. Op deze wijze blijft de werkzaamheid optimaal.
  • Wanneer je baking soda reeds hebt gebruikt om materialen of ruimten te zuiveren van luchtjes, gebruik het dan in geen geval meer voor kookdoeleinden of voor persoonlijke verzorging en gezondheid. Het product is dan nog wel goed bruikbaar om bijvoorbeeld de goot mee te ontstoppen of bij vorst in de winter buiten op het trottoir te strooien tegen de gladheid.
  • Baking soda kan het best droog en buiten bereik van kleine kinderen bewaard worden. Voor de activiteiten met kinderen geldt dan ook dat er altijd een begeleiding moet zijn van een volwassene.

Allesreiniger

Meng 250 ml lauw water met 1 theelepel baking soda, 1 theelepel groene zeep en een scheutje citroensap. Je kunt dit mengsel in een sprayflacon gieten, zodat je het makkelijk kunt besproeien en bewaren

Meubels

Je meubels in de kamer zagen er nog nooit zo goed uit. Reinig en verwijder markeringen (zoals van potlood en krijt) van muren en beschilderde meubels met baking soda door het met een vochtige spons zachtjes in te wrijven. Veeg het daarna met een schone, droge doek af.

Frisse lakens

Frisse handdoeken en beddengoed direct vanaf de was!
Voeg 1/2 kopje baking soda in het poederbakje van de wasmachine om handdoeken en beddengoed fris te wassen.

Gymtassen

Plaats een doosje baking soda in je sportschool locker en een ander in je sporttas! Het absorbeert de luchtjes en houdt je spullen heerlijk fris!

Gemorst op bekleding

Maak het morsen of kleine ongevallen op bekleding schoon. Reinig de vlek volgens aanwijzingen van de fabrikant en laat het drogen. Bestrooi het met baking soda en laat het voor 15 minuten liggen voordat je het met de stofzuiger verwijdert. Controleer eerst op kleurvastheid alvorens baking soda te gebruiken.

Geurvanger

Zet een bakje met baking soda in de koelkast.
Strooi baking soda op de bodem van een vuilnisbak.
Strooi op een snijplank, schrob en spoel af.
Gooi een half kopje baking soda in de afvoer van badkamer of keuken.
Strooi baking soda in de vaatwasser voor het wassen.
Strooi ruim over het tapijt en laat het een nachtje liggen om het ’s ochtends op te zuigen.
Bestrooi de bodem van de kattenbak.
Strooi wat baking soda in (sport)schoenen als je ze niet gebruikt.
Overal verdwijnen de ongewenste geurtjes!

Luchtverfrisser

Houd de kamer fris met een bakje baking soda in potpourri of baking soda met een aantal druppels etherische olie.

Matrasopfrisser

Bestrooi, als het beddengoed in de was gaat, het matras met een dunne laag baking soda en laat het zo een paar uur liggen. Daarna kun je het met een stofzuiger verwijderen. Wanneer je kind op het matras heeft geplast en je kunt het niet direct opruimen, bedek dan de hele vlek bedekken met een laagje baking soda en leg er een handdoek overheen en daarover het matraslaken. Zo kan degene die het bed gebruikt toch nog verder slapen. De volgende ochtend kun je het eenvoudig stofzuigen. Je ruikt niets meer van de urinevlek!

Vloerreiniger

Voor het verwijderen van vlekken en vuil van de vloer meng je een half kopje baking soda in een emmer warm water en reinigt daarmee de vloer. Na spoelen met schoon water.
Pas op: dit is niet geschikt voor vloeren die met was bewerkt zijn!

Toilet reinigen

Strooi een kopje baking soda in het toilet en giet daaroverheen 1 kopje azijn.
Laat het 10 minuten bruisen en maak het toilet dan schoon met een borstel.

Afvoer reinigen

Je kunt de afvoer ontstoppen door er wekelijks vier eetlepels baking soda in te gooien.
Doorspoelen met heet water.

Wasmmiddel versterken

Vervang de helft van het reguliere wasmiddel door een half kopje baking soda.
De kleren worden schoner, frisser en helderder.

Textielverfrisser

Meng twee kopjes baking soda met een theelepeltje etherische olie naar keuze. Meng het met een vork en bewaar het een paar dagen in een strooibus.

Bij gebruik strooi je het op de plek naar keuze. Verdeel het goed over het textiel of tapijt en laat het een nachtje staan. Daarna kan het worden verwijderd door het bijvoorbeeld op te zuigen.

Vlekkenmiddel

Smeer een pasta van baking soda met water op de vlek, laat het even weken en vervolgens was je het uit zoals gewoonlijk.

Zilverpoets

Meng drie delen baking soda met één deel water en poets het zilver met een doek of spons. Daarna goed afspoelen en drogen.

Met aluminiumfolie (doffe zijde boven) in een schaal flink heet water, heb je een oplossing waar je zilver in kunt reinigen.

Waterkoker ontkalken

Voeg 3 eetlepels baking soda in de waterkoker en vul deze aan met water. Laat de waterkoker ongeveer 3 uur staan, spoel daarna de waterkoker uit en kijk of er geen kalkresten achtergebleven zijn. Mochten deze er nog zijn dan het proces herhalen.
Ook kun je het water koken en daarna de baking soda toevoegen. Roer met een lepel de baking soda in het water zodat deze zich goed kan verspreiden. Spoel daarna de waterkoker weer goed uit. Citroenzuurpoeder is hier ook zeer geschikt voor!

Koffiezetapparaat ontkalken

Laat het koffiezetapparaat doorlopen met een liter water en 60 gram baking soda. Herhaal dit regelmatig om kalkaanslag te verminderen.

Blender reinigen

Voeg een druppel wasmiddel en een theelepel baking soda toe aan een blender die half gevuld is met heet water. Zet de blender aan op een langzame stand. Spoel de blender daarna af met warm water

Keukenmachine reinigen

Ook de keukenmachine kun je vullen met baking soda en heet water. Laat het apparaat ongeveer een halve minuut draaien. Hierna afwassen als gebruikelijk. Het vuil laat nu veel makkelijker los.

Vergeeld keukenapparatuur weer mooi wit

Maak vergeelde keukenapparaten weer mooi wit met één deel baking soda en acht delen warm water. Gebruik een spons om het te reinigen en laat het geheel 10 minuten staan. Spoel het schoon met water en droog het af.

Vaatwasser

Strooi wat baking soda over de vuile vaat in de vaatwasser en onder op de bodem. Dan heb je alleen bij de tweede spoeling nog vaatwasmiddel nodig.
Je kunt tussen het vaatwassen door de machine een keer spoelen met baking soda zonder de vuile vaat daarbij. Gebruik hiervoor 100 tot 200 gram baking soda. De hoeveelheid baking soda is afhankelijk van de inhoudsgrootte van de vaatwasser.

Afwasmiddel versterker

Voeg 2 tot 10 eetlepels baking soda toe aan het afwaswater, afhankelijk van de hoeveelheid water. Vlekken en vetten op de vaat lossen beter op!