Wat is Baking Soda

Algemene informatie

Baking Soda is een minerale stof met de chemische samenstelling NaHCO3 en is een verbinding tussen één deel natrium en twee delen waterstofcarbonaat of bicarbonaat. Het scheikundig element Na is in het Nederlands natrium (zout) en wordt in het Engels sodium genoemd.
Baking Soda is een basisch zout. Het woord -bi- wil zeggen dat er twee maal zo veel carbonaat als natrium in de stof voorkomt.
In contact met een zuur, ontstaat er een chemische reactie waarbij CO2 en water aangemaakt wordt. Het ontstane koolzuurgas (CO2) zorgt dan voor de rijzing van het bakproduct. Ook bij verhitting van Baking Soda komt koolzuurgas vrij.

 

Toepassingen

Baking Soda wordt onder andere gebruikt als rijsmiddel, een onderdeel van bakpoeder, maar ook los van bakpoeder te gebruiken in allerlei bakproducten, zuurteregelaar, stabilisator en binnen de medische wereld als middel tegen overtollig maagzuur. Ook voor schoonmaken, deodoriseren (luchtjes neutraliseren), vlekken verwijderen, ontvetten, ontzuren en ontkalken is het geschikt.

Baking soda ontvet, ontzuurt, ontkalkt en absorbeert geurtjes, dus ook in het schoonmaken is baking soda onmisbaar. Tevens is het zeer milieuvriendelijk en voordelig in aanschaf.
In vooral Engeland en Amerika wordt dit product al bijna 200 jaar intensief gebruikt. In Nederland is het product nu ook in opmars. Door haar vele toepassingen vervangt baking soda een heel scala aan, vaak milieuvervuilende, schoonmaakmiddelen.

 

Praktische wenken

  • Baking soda is zeer breed bruikbaar, echt multifunctioneel.
    Het is een veilige en milieuvriendelijke manier van reinigen en ontsmetten, in en rondom het huis, zonder het gebruik van agressieve chemicaliën.
  • Bewaar de inhoud van een geopende verpakking Baking Soda in een afgesloten plastic bakje of potje. Op deze wijze blijft de werkzaamheid optimaal.
  • Wanneer je baking soda reeds hebt gebruikt om materialen of ruimten te zuiveren van luchtjes, gebruik het dan in geen geval meer voor kookdoeleinden of voor persoonlijke verzorging en gezondheid. Het product is dan nog wel goed bruikbaar om bijvoorbeeld de goot mee te ontstoppen of bij vorst in de winter buiten op het trottoir te strooien tegen de gladheid.
  • Baking soda kan het best droog en buiten bereik van kleine kinderen bewaard worden. Voor de activiteiten met kinderen geldt dan ook dat er altijd een begeleiding moet zijn van een volwassene.

 

Baking Soda is geen bakpoeder of wassoda

Baking Soda is een natuurlijke stof en wordt vaak verward met baking powder of bakpoeder. Bakpoeder wordt ook gebruikt in plaats van gist en Baking Soda is een ingrediënt van bakpoeder. Bakpoeder is een stabiele stof als vervanging van gist en daarom beter regelbaar voor het laten rijzen van bakproducten.

Baking Soda is echter langer houdbaar en u kunt zelf bakpoeder maken van Baking Soda door citroenzuurpoeder en maïsmeel toe te voegen. Zie de pagina Baking Soda in de keuken voor het maken van eigen bakpoeder.

Ook wordt Baking Soda wel eens verward met gewone huishoudsoda. Maar was- of huishoudsoda is bijtend en niet te gebruiken als Baking Soda. De chemische naam van wassoda is natriumcarbonaat. Baking soda is, zoals ik eerder schreef natriumbicarbonaat, met -bi- ertussen.

 
 

Synoniemen

Natriumbicarbonaat, natriumwaterstofcarbonaat, dubbel-koolzure soda, zuiveringszout, maagzout, bakzout, baksoda, bread soda, cooking soda, sodium bicarbonate, NaHCO3 en E500, Nahcoliet, sodium hydrogen carbonate, bicarbonate of soda, (sodium) bicarb and Nahcolite.

 

Herkomst

 Het mineraal Nahcoliet (Nahcolite) is pure natriumbicarbonaat. Dit mineraal werd ontdekt in het begin van de 20e eeuw. In de 18e eeuw werd al natriumbicarbonaat gebruikt, maar dit werd chemisch vervaardigd met behulp van elektrolyse. Later is men weer overgestapt op een natuurlijke bron waarvan er een grote voorraad bestaat om duizenden jaren lang soda en Baking Soda te maken. Dit mineraal is genaamd trona.

 

Kwaliteit & veiligheid

De douane heeft vastgesteld dat deze grondstof een hoge btw-classificatie krijgt toegekend; 21%.

Het E-nummer van baking soda is 500ii, maar laat u niet afschrikken door het E-nummer; een E-nummer is een door de EU goedgekeurde (hulp)stof. Ook in het geval van de Baking Soda die wij verkopen is er sprake van een veilige stof.

 

Inwendig gebruik

 Ook in het lichaam komt bicarbonaat voor. Deze wordt gemaakt in de alvleesklier, darmwand en nieren en zorgt voor een goede PH (zuurgraad) in het lichaam.

Natriumbicarbonaat is in kleine hoeveelheden veilig voor inwendig gebruik, mits de voorgeschreven hoeveelheden niet worden overschreden. Wanneer u echter de voorgeschreven hoeveelheden overschrijdt, verstoort het de inwendige elektrolytische balans en kunt u vervelende klachten krijgen als krampen en hartproblemen. Dit komt enerzijds door het natrium, ofwel zout. Te veel zout is niet goed voor de mens.
Anderzijds heeft een te hoge inname van bicarbonaat ook nadelige effecten. Ook al komt het van nature in ons lichaam voor. Teveel is nooit goed! Neem het natriumbicarbonaat overigens nooit in met grote hoeveelheden calcium (zoals in de vorm van bijvoorbeeld melk of supplementen) en ook niet direct na een maaltijd.
Wilt u baking soda inwendig gaan gebruiken voor gezondheidsproblemen, raadpleeg dan eerst uw huisarts.
Hartpatiënten en mensen met een laag kaliumgehalte, wordt afgeraden om baking soda inwendig te gaan gebruiken.

Wenst u meer informatie hierover? Zie Tips voor de gezondheid of lees het Handboek Baking Soda NL om nog meer te weten te komen over het gebruik van baking soda.