Baking Soda voor koken en bakken

Instructies voor het gebruik van Baking Soda

Baking Soda biedt een veilige en milieuvriendelijke manier van reinigen en ontsmetten, in en rondom het huis, zonder het gebruik van agressieve chemicaliën. Het is wel praktisch en raadzaam om je te houden aan de volgende aanbevelingen:

  • Bewaar de inhoud van een geopende verpakking Baking Soda in een afgesloten plastic bakje of potje. Op deze wijze blijft de werkzaamheid optimaal.
  • Wanneer je baking soda reeds hebt gebruikt om materialen of ruimten te zuiveren van luchtjes, gebruik het dan in geen geval meer voor kookdoeleinden of voor persoonlijke verzorging en gezondheid. Het product is dan nog wel goed bruikbaar om bijvoorbeeld de goot mee te ontstoppen of bij vorst in de winter buiten op het trottoir te strooien tegen de gladheid.
  • Baking soda kan het best droog en buiten bereik van kleine kinderen bewaard worden. Voor de activiteiten met kinderen geldt dan ook dat er altijd een begeleiding moet zijn van een volwassene.

Rijsmiddel

Voeg baking soda samen met iets zuurs toe aan een beslag. Bijvoorbeeld karnemelk, yoghurt of citroensap. Dit is een voorwaarde voor een goede rijzing.
Gebruik één theelepel citroensap per twee gram baking soda.
Bij de meeste recepten wordt één theelepel baking soda gebruikt, wat overeenkomt met een gewicht van twee gram.

Mals vlees

Wrijf een lapje vlees of een stukje kip in met een klein beetje baking soda.
Laat het een 15 tot 30 minuten intrekken en spoel het daarna weer af.
Het kan nu verder bereid worden voor marinade, bakken en/of koken.

Bonen zonder gasvorming

Een half theelepeltje baking soda bij het kookwater van peulvruchten, zorgt ervoor dat je geen last hebt van gasvorming in de maag.

Eitjes makkelijk pellen

Een half theelepeltje baking soda met de eieren laten meekoken, zorgt dat de eitjes met veel gemak worden gepeld!

Wassen van groente en fruit

Ontdoe fruit en groente van vuil en bestrijdingsmiddelen, door ze te wassen in een bak met water en een paar eetlepels baking soda. Goed afspoelen!

Priklimonade

Samen met zuur zoals bijvoorbeeld citroensap produceert baking soda belletjes koolzuurgas.
Koolzuurgas is de prik in limonade, iets wat je dus ook makkelijk zelf kunt maken!

Kookluchtjes

Een theelepel baking soda  op een liter kookwater gaat bij sterk ruikende groenten zoals bloemkool de onaangename luchtjes tegen.

Luchtige omelet

Voeg een halve theelepel baking soda toe aan 3 eieren of een mespuntje baking soda per 2 eieren. Eerst de rauwe eieren goed mixen, daarna pas de baking soda erbij. Vervolgens direct gaan bakken. Je omelet wordt op deze wijze heerlijk luchtig.

Bakpoeder

Baking soda heeft een gashoudend effect, met andere woorden: het gevormde gas wordt vastgehouden. Baking soda is een natuurlijk en veilig rijsmiddel zonder toevoegingen. Niet te verwarren met gewone huishoud soda, want dat is natriumcarbonaat.
Het basische mineraal baking boda reageert met een zuur. In een bakproduct kan dat bijvoorbeeld zijn: karnemelk, kwark, citroensap, limoensap, maar ook honing, cacaoboter, vruchten of rietsuiker reageren met baking soda als zuur. Als er geen zuur ingrediënt in het baksel aanwezig is, dan kan er wijnsteenzuur aan toegevoegd worden.

Koolzuurgas (CO2) wordt dan geproduceerd en deze belletjes vormen kleine luchtkamertjes in het bakproduct.
Natriumbicarbonaat begint direct te werken als het in aanraking komt met een zuur. Het wordt daarom zo laat mogelijk aan het beslag toegevoegd. Voor een gelijkmatige verdeling in het beslag dient het goed gemengd te worden. Daarom is er ook bakpoeder gemaakt, deze reageert wat minder snel dan baking boda. Bakpoeder is baking soda met een zuur vermengd, plus daarbij maïszetmeel.

Je kunt ook zelf bakpoeder maken. Meng daarvoor 15 gram baking soda met 18 gram wijnsteenzuur en 11 gram maïzena (de maïzena wordt toegevoegd om vocht te onttrekken).

Als een recept van zichzelf al redelijk zuur is, dan is baking soda beter dan bakpoeder. Er wordt in dat geval ook vaak een combinatie van Bakpoeder en baking soda gebruikt.

Bij droog gebak waar boter in zit, bijvoorbeeld in cake, zijn beide producten nodig.
Bakpoeder werkt bij een hoge temperatuur en daarom wordt cake de eerste 20 minuten in een oven met een temperatuur van ± 220 graden Celsius geplaatst.
Het gas wordt in het gebak gevormd en als na 20 minuten de oventemperatuur verlaagd wordt naar 180 graden Celsius dan kan baking soda haar werk doen. Het gevormde gas wordt vastgehouden en de cake kan mooi uitbakken.

Bij traditionele recepten voegt men soms enkel baking soda toe om de luchtigheid vast te houden. Bij sommige andere recepten zal men dan weer enkel bakpoeder nodig hebben.

De gebruikte hoeveelheid van baking soda is meestal: 1 gram baking soda op 120 gram bloem. Bij de meeste recepten komt dit neer op een halve tot één theelepel baking soda.
Voeg zeker niet te veel baking soda toe, want dan rijst het beslag te snel en gaat het bakproduct naar zeep smaken!