Culinaire kruidenrecepten
Kruidenmixen
Kant en klare kruidenmixen uit de winkel zijn wellicht handig, maar ze zitten veelal vol onnodige toevoegingen en veel zout en zijn vaak behoorlijk prijzig. De mixen hieronder zijn ontzettend lekker en de meesten bevatten niet eens zout. Ze zijn veel gezonder dan mixen met zout. Je mist hier het zout niet eens! Je kunt zelf ook experimenteren door bij de mixen waar wel zout bij zit dit zout wat te minderen of helemaal weg te laten.
Meng alle gedroogde kruiden in een bakje en bewaar ze in een goed af te sluiten potje.
Voorzie het potje van een etiket met de naam van de mix.
Voor gebruik even in een vijzel fijnmalen.
Je zou eventueel aanwezige pepers en zaadjes op lage hitte circa 3 minuten
kunnen roosteren in een droge koekepan en daarna fijnmalen.
Gebruik naar behoeve.
1 eetlepel kruid = 10 gram
1 theelepel kruid = 2 gram
Kruidenmix index
Provencaalse kruidenmix
Vijfkruidenpoeder
Vadouvan
Kipkruidenmix
Viskruidenmix
Gehakt kruidenmix
Hachee kruidenmix
Kebab kruidenmix
Spaanse kruidenmix
Pizza kruidenmix
Hamburger kruidenmix
Mexicaanse kruidenmix
Everything (but the) bagel kruidenmix
Kruidenboter kruidenmix
Lasagne kruidenmix
Aardappel kruidenmix
BBQ kruidenmix
Goulash kruidenmix
Gyros kruidenmix
Koek- en speculaaskruidenmix
Speculaas kruidenmix
Kruidenmix voor croutons
Bruschutta
Nasi/bami
1 tl knoflookpoeder
1 tl gemberpoeder
½ tl chilipoeder
½ tl korianderpoeder
½ tl citroengras
½ tl kurkuma
½ tl komijnpoeder
1/4 tl kaneel
Italiaanse kruidenmix
3 el gedroogde basilicum
3 el oregano
1½ el marjolein
1½ el tijm
1½ el knoflookpoeder
¾ el rozemarijn
Frietkruidenmix
1 tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl kerriepoeder
1 tl chilipoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl kaneel
Taco kruidenmix
1½ el chilipoeder
1½ el paprikapoeder
3 tl uienpoeder
2 tl komijn
2 tl cayennepoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl suiker
½ tl gemalen zwarte peper
Köfte mix
10 tl paneermeel
10 tl paprikapoeder
2 tl gemalen zwarte peper
2 tl gemalen korianderzaad
2 tl gemalen komijnzaad
1 tl gemalen tijmblaadjes
1 tl geroosterd venkelzaad
1 tl knoflookpoeder
1 tl uienpoeder
½ tl kaneel
Falafel kruidenmix
2 tl uienpoeder
2 tl knoflookpoeder
2 tl gemalen zwarte peperkorrels
1 tl gemberpoeder
1 tl marjoleinpoeder (majoraan)
1 tl komijn
1 tl koriander
½ tl chilipoeder
½ tl kurkuma
½ tl gedroogde munt
½ tl kaneel
½ theelepel nootmuskaat
Baharat kruidenmix
2 el komijnpoeder
2 el zwarte peper
2 el paprikapoeder
1 el korianderpoeder
1 el kruidnagelpoeder
1 el nootmuskaat
1 tl kaneelpoeder
1 el gedroogde munt
1 tl kardemompoeder
Ras El Hanout
1 el zwarte peperkorrels
2 tl komijnpoeder
½ el nootmuskaat
2 tl korianderzaad
½ el kaneelpoeder
2 tl paprikapoeder
1 el gemberpoeder
2 tl kurkuma
2 tl chilipoeder
1 tl laos
Harissa
1 el chilipoeder
2 el komijnzaad
2 el korianderzaad
2 el karwijzaad
½ tl veelkleurige hele peperkorrels
2 el gerookte paprika
½ el knoflookpoeder
1 tl gerookt zout
1 tl gedroogde peterselie
1 tl gedroogde oregano
Cajun kruidenmix
2 tl knoflookpoeder
2 tl gerookt zoet paprikapoeder
1 tl gemalen zwarte peper
1 tl uienpoeder
1 tl cayennepoeder
1½ tl gedroogde oregano
1 tl gedroogde tijm
½ tl chilipoeder
½ tl zout
Wat kun je er zoal mee doen
Kruidendip voor (stok)brood en snackgroenten: meng het met wat olijfolie.
Kruidenboter: meng het met (plantaardige) roomboter.
Kruidensaus: meng de kruiden met mayonaise en/of (plantaardige) yoghurt.
Barbequeasaus: meng de kruiden met ketchup.
Meng de kruiden met wat olijfolie en schep hier aardappeltjes door, voordat je ze in de oven bakt.
Breng er je vlees, gehakt, vis of gevogelte mee op smaak.
Maak er een lekker gekruide hamburger mee of geef extra smaak aan stoofvlees of bonenschotel.
Lekker knapperig korstje: meng de kruiden met paneermeel en paneer er vlees, vis en gevogelte mee.
Garam Masala
4 el komijnpoeder
2 el korianderpoeder
2 el kaneelpoeder
1 el nootmuskaat
1 el gemberpoeder
1 el zwarte peper gemalen
1 el steranijs gemalen
2 laurierblaadjes fijngemalen
1 el kardemompoeder
Provençaalse kruidenmix
Franse keuken:
3 el rozemarijn
2 el basilicum
2 el bonenkruid
1 el tijm
1 el oregano
Extra toevoegen
Italiaanse keuken:
1 tl knoflookpoeder
Meng eens wat provençaalse kruiden door versgebrande pinda's. Lekker bij een goed glas wijn.
Vijfkruiden poeder
2 el zwarte peper
2 el venkelzaad
2 el steranijs gemalen
1 el kaneelpoeder
1 el kruidnagellpoeder
Rooster de peperkorrels circa 3 minuten in een droge koekenpan op matig vuur tot het aroma vrij komt.
Vijzel de peper, anijs en het venkelzaad fijn en zeef het mengsel.
Voeg het kruidnagelpoeder en het kaneelpoeder toe en meng de specerijen.
Waarbij eet je het eigenlijk?
De melange combineert vooral goed met vet (varkens)vlees, gevogelte en zoete gerechten. Niet alleen wordt het in de Aziatische keuken veel gebruikt voor het inwrijven van vlees, pekingeend en vis, het is bijvoorbeeld ook één van de ingrediënten voor hoisinsaus.
In koekjes en in whiskey
Experimenteren kan volop met deze kruidenmix. Zo kun je heerlijke koekjes bakken met deze melange als smaakmaker. Ook whiskey kun je in smaak verrijken met deze mix.
Vadouvan
2 el uipoeder
1½ el kurkuma
1½ el gemalen mosterdzaad
1 el knoflookpoeder
1 tl gemalen kardemom
1 tl komijnpoeder
1 tl venkelzaad
1 tl kaneelpoeder
½ tl kruidnagelpoeder
1 tl chilipoeder
Heerlijk om een curry mee te maken!
Kip kruidenmix
2 el kerriepoeder
1 el paprikapoeder
1 tl nootmuskaat
1 tl chilipoeder
1 tl gemalen basilicum
1 tl tijm
½ tl oregano
½ tl knoflookpoeder
Vis kruidenmix
2 el gedroogde peterselie
1 el paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl gedroogde dille
½ tl gemalen zwarte peper
½ tl chilipoeder
½ tl nootmuskaat
Gehakt kruidenmix
1 tl uipoeder
1 tl marjolein (majoraan)
1 tl tijm
1 tl knoflookpoeder
1 tl karwijpoeder
1 tl gemalen kruidnagel
1 tl zwarte peper
1 tl nootmuskaat
Hachee kruidenmix
1 tl paprikapoeder
1 tl zwarte peper
1 tl gemalen laurier
1 tl nootmuskaat
1 tl chilipoeder
Kebab kruidenmix
1 tl komijn
½ tl zwarte peper
½ tl zout
1½ tl paprikapoeder
½ tl chilipoeder
1 tl koriander
½ tl oregano
1 tl knoflookpoeder
Spaanse kruidenmix
½ tl saffraan
2½ tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
½ tl zwarte peper
1 tl uienpoeder
½ tl zout
½ tl peterselie
Pizza kruidenmix
4 tl oregano
2 tl basilicum
1 tl zwarte peper
1 tl zout
snufje chilipoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl tijm
Hamburger kruidenmix
Goed voor 500 gram vlees of vleesvervanger.
1 tl zout
½ tl zwarte peper
1 tl paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl peterselie
1/4 tl komijn
1/4 tl chilipeper
Mexicaanse kruidenmix
Gebruik ongeveer 1 theelepel kruidenmix voor 100 gram vlees of vleesvervanger.
2 el chilipoeder
1 el komijnpoeder
1 el paprikapoeder
2 tl koriander
1 el knoflookpoeder
1 eloregano
2 tl uienpoeder
1 el zout / rookzout
2 tl kurkuma
1 tl peper
Everything (but the) bagel kruidenmix
Deze populaire mix is overgewaaid uit Amerika. Lang niet overal te krijgen, dus daarom handig om zelf te maken.
3 tl wit sesamzaad
2 tl zwart sesamzaad
3 tl maanzaad
3 tl gebakken uitjes
2 tl knoflookpoeder
1 tl zeezout
Kruidenboter kruidenmix
Laat de roomboter eerst op temperatuur komen en meng dan alle ingredienten erdoor. Maak met folie een rol van de boter en laat deze dan weer harder worden in de koelkast.
125 gram gezouten roomboter
½ tl knoflookpoeder
1 tl gehakte bieslook
½ tl gehakte peterselie
snufje peper
Lasagne kruidenmix
Dit recept is voor 1 maaltijd voor 4 personen.
1 el basilicum
1 tl oregano
1 tl peterselie
1 tl tijm
1 tl paprikapoeder
1/4 chilipoeder
snufje zout/peper
Aardappel kruidenmix
½ tl bieslook
½ tl chilipoeder
1 tl knoflookpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl uienpoeder
½ tl zwarte peper
1 tl zout
BBQ kruidenmix
1 tl chilipeper
1 tl knoflookpoeder
1 tl komijnpoeder
2 tl paprikapoeder
1 tl rozemarijn
1 tl zwarte peper
1 tl rookzout
Goulash kruidenmix
1 tl bieslook
1 tl knoflookpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl majoraan
1 tl oregano
1 tl paprikapoeder
1 tl tijm
1 tl zout
Gyros kruidenmix
1 tl cayennepoeder
0,5 tl kaneel
1 tl knoflookpoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
2 tl oregano
1 tl paprikapoeder
1 tl peterselie
2 tl tijm
0,5 tl uienpoeder
0,5 tl zwarte peper
1 tl zout
Koek- en speculaaskruidenmix
10 tl kaneel
2 tl nootmuskaat
2 tl gemalen kruidnagel
2 tl piment
1 tl gemberpoeder
1 tl korianderpoeder
½ tl foelie
½ tl kardemon
Speculaas kruidenmix
30 gram kaneel
10 gram gemalen kruidnagel
10 gram nootmuskaat
5 gram witte peper
5 gram anijszaad
5 gram korianderzaad
Knapperige croutons
Ingrediënten
- 2 sneeën brood
- 10 ml olijfolie
- peper
- knoflookpoeder
- oregano
- grof zeezout
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Snijd de korsten van het brood en snijd het brood in blokjes van 1 bij 1 centimeter.
- Meng de broodblokjes in een kom met de olijfolie, kruiden, peper en zout.
- Verdeel de broodblokjes over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de croutons in ongeveer 15 minuten knapperig.
Varieer gerust met allerlei kruiden.
Je kunt de croutons ook in de koekepan krokant bakken.
Bruschetta
Ingrediënten
- 2 theelepels peterselie
- 2 theelepels tijm
- 2 theelepels oregano
- 1,5 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel bieslook
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- ½ theelepel zwarte peper
Meng de ingrediënten goed door elkaar.
Bewaar de bruschetta in een goed afgesloten potje ze op een koele, droge, donkere plaats.
De kruidenmix gebruiken
Gebruik 1 eetlepel kruidenmix met 3 eetlepels culinaire olie zoals bijvoorbeeld olijfolie.
Met dit mengsel kun je:
Door tomatenblokjes scheppen en de bruchetta’s ermee beleggen.
Door rijst of aardappels mengen.
Op brood smeren en daarna even roosteren onder de grill.
Op geroosterd warm brood smeren.
Door groenten mengen.
Als pizzatopping.
Als dipsausje. Hiervoor kun je ook de kruiden mengen met (plantaardige) yoghurt in plaats van met olie.
Ontspannende kruidenthee
Verwarmende kruidenthee
Verkoelende kruidenthee
Ice Tea
Golden milk
Kruidenlimonade
Kruidenwodka
....
....
....
....
Ontspannende kruidenthee
4
Verwarmende thee
Verkoelende thee
Icetea
Niet alle kruiden zijn geschikt voor een icetea. Sommigen worden te bitter bij afkoeling van de thee en sommigen geven te weinig smaak. Hieronder een heerlijke icetea van verfrissende kruiden:
Citroenverbena
Golden milk
Kruidenlimonade
Kruidenwodka
Wodka heeft van zichzelf een hele neutrale geur en smaak. Zo komen smaken en aroma's van zelf toegevoegde ingrediënten goed tot hun recht.
Je kunt zelf experimenteren met diverse kruiden en specerijen voor een heerlijke kruidenwodka, zoals: jeneverbessen, kalmoes, kaneel, koriander, komijn, chili, laurier, vlier, gember, laos, kardemom, zoethout, rozemarijn, tijm, lavendel, citroenmelisse, citroenverbena.
1 kaneelstokje
6 kardemom peultjes
3 kruidnagels
2 koffielepels rode peperkorrels
1 kleine steranijs
1 ltr Wodka (40% vol.)
Doe alles in een goed afsluitbare inmaakpot en schud alles even goed door elkaar.
De volgende dag proef je even, na twee dagen proef je nogeven en waarschijnlijk dan al, is de kruidenwodka voldoende op smaak.
Zeef de kruiden er uit en giet je drank terug in de fles, die je natuurlijk voor dit doel hebt bewaard.
Golden milk