Citroenzuur in de huishouding

Aanwijzingen voor het gebruik van citroenzuurpoeder

Citroenzuur is een krachtig middel om mee te reinigen, ontkalken en ontroesten. Een veelzijdige hulp in de huishouding en bij kluswerk. Gebruik bij voorkeur huishoudhandschoenen. Want al is het een natuurlijk middel, het is behoorlijk zuur en kan daardoor de blote huid irriteren.

Gebruik citroenzuurpoeder NIET op koper, aluminium, poreus gesteente en marmer. Voegspecie bevat kalk en zuur lost kalk op, dus gebruik beter Baking Soda om je tegelvoegen schoon te maken.

Een citroenzuur met wateroplossing kun je voorzien van een verdikkingsmiddel om er een gel achtige substantie van te maken. Dat is makkelijk doseren of een extra hulpmiddel om je citroenzuur langere tijd op een oppervlak in te laten werken. Hiervoor is xantaangom te gebruiken.

 

Allesreiniger


Ingrediënten:

1 kopje water
¼ kopje witte azijn
1 eetlepel citroenzuur
10-15 druppels essentiële olie (optioneel)

 

Instructies:

Meng in een spuitfles water, witte azijn en citroenzuur. Meng goed tot het citroenzuur is opgelost.
Voeg indien gewenst enkele druppels van je favoriete essentiële olie toe voor een aangename geur.
Schud de fles voor elk gebruik.
Spray het mengsel op oppervlakken en veeg schoon met een doek of spons.

Beschrijving: Citroenzuur werkt als een reinigingsmiddel in deze allesreiniger en helpt bij het oplossen van mineraalafzettingen en aanslag. In combinatie met azijn vormt het een effectieve oplossing om vlekken, vuil en vet van verschillende oppervlakken te verwijderen.

Spoelmiddel vaatwasser

Voeg een theelepel citroenzuur toe aan het spoelcompartiment van je vaatwasser om de glans van de vaat te verbeteren en de minerale opbouw te verminderen.

Citrus wasverzachter

Voeg ¼ theelepel citroenzuur toe aan de spoelcyclus van je wasgoed voor zachtere en frisser ruikende kleding.

Wasmachine reinigen

Strooi 5 eetlepels citroenzuurpoeder in de lege wasmachine en draai vervolgens een 90 graden was.

 

 

Gladde oppervlakken en ramen reinigen

Giet een flinke mok citroenzuurpoeder in een emmer water. Even goed mengen en het is gebruiksklaar om mee te reinigen.

 

 

Ontkalken van (glazen)douchewanden en kranen

Roer 2 eetlepels citroenzuurpoeder door een liter warm water. Giet dit mengsel in een sprayflacon en spuit het op het te behandelen oppervlak. Laat het 5 minuten inwerken, spoel het daarna af met schoon water en droog het met een zachte, niet pluizende doek. Een theedoek is hiervoor erg fijn te gebruiken.

Toiletpotaanslag reinigen

Strooi 4 eetlepels citroenzuur in de toiletpot, liefst 's avonds, zodat je het een nacht kan laten staan. Daarna doorborstelen en doortrekken.
Is de aanslag heel hardnekkig meng dan een liter huishoudazijn met een kopje citroenzuurpoeder. Even goed doorborstelen en 8 uur of een nacht zo laten staan. Daarna wederom doorborstelen en doortrekken. Indien nodig dit herhalen.

Afwasmiddel booster

Voeg een theelepel citroenzuur toe aan je afwasmiddel om het vetbesparende vermogen te verbeteren en de afwasprestaties te verbeteren.

 

 

Geurtjes in koelkast verwijderen

Los 2 eetlepels citroenzuur op in warm water en gebruik de oplossing om de binnenkant van je koelkast af te vegen om geuren te neutraliseren en fris te laten ruiken.

Vlekverwijderaar voor tapijt

Maak een pasta met citroenzuur, water en een beetje afwasmiddel. Breng aan op tapijtvlekken, laat het een paar minuten zitten en schrob en dep met een schone doek om hardnekkige vlekken te verwijderen.

Verfrissende textielspray

Meng essentiële olie van citrus, een snufje citroenzuur en water in een spuitfles. Spritz op beddengoed of stof voor een frisse en verkwikkende geur.

Huishoudelijke apparaten ontkalken

Los een eetlepel citroenzuurpoeder op in een liter water. Giet hiervan flink wat in het te ontkalken/reinigen apparaat zoals het koffiezetapparaat, de waterkoker, strijkbout. Laat de oplossing eerst een kwartier tot half uurtje staan en zet dan het apparaat aan.

 

Laat het doorlopen, verwarmen of draaien, afhankelijk van welke apparaat je behandelt en laat de oplossing daarna nog een poosje staan. Dan krijgt het citroenzuur de tijd om haar werk te doen. Giet de oplossing daarna weg en 'draai' het apparaat dan nog twee rondjes met schoon water om alle resten kalk, vuil en zuur weg te spoelen.

 

Ontkalken koffiezetapparaat
met koffiepads


Benodigdheden:

50 gram citroenzuur
1 liter water
een kom met een inhoud van tenminste
1500 ml

 

Meng in een maatbeker het citroenzuur met het water. Roer het mengsel totdat het poeder volledig is opgelost.

Vul het waterreservoir tot een maximum met het ontkalkingsmengsel. Plaats het waterreservoir vervolgens terug in de koffiemachine.

Druk op de aan/uit-knop. Het apparaat is klaar voor gebruik wanneer het indicatielampje continu blijft branden.

Plaats de 1-kops houder met een gebruikte koffiepad in de koffiemachine. Sluit het deksel en zorg ervoor dat het goed vergrendeld is.
Opmerking: Plaats tijdens het ontkalken altijd een gebruikte koffiepad in de padhouder. Deze pad dient als filter om te voorkomen dat de zeef in de padhouder tijdens het ontkalken verstopt raakt met kalkresten.

Zet de kom met een inhoud van ten minste 1500 ml onder de tuit om het ontkalkingsmengsel op te vangen.

Druk op de 2-kops knop en laat de machine werken. Herhaal dit totdat het waterreservoir leeg is. Onderbreek het ontkalkingsproces niet!

Herhaal het proces waarbij je andere gebruikte pad vervangt om de kalkresten te filteren.

Spoel het waterreservoir om met kraanwater. Vul het waterreservoir tot een maximum met kraanwater en herhaal het proces tweemaal.
Opmerking: Vul het waterreservoir niet met gebruikt heet water of met het gebruikte ontkalkingsmengsel.

Verwijder na het ontkalken de gebruikte pad en maak de padhouder schoon om te voorkomen dat de zeef verstopt raakt.

Nadat jee al deze stappen doorlopen hebt, is het koffieapparaat weer helemaal schoon en klaar voor gebruik!