Citroenzuur voor koken en bakken

Citrusdressing

Bereid een frisse saladedressing door ¼ kopje olijfolie, 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel honing, ¼ theelepel zout en een snufje citroenzuur te mengen. Besprenkel hiermee je favoriete salade voor een explosie van citrussmaak.

Citrus kruidenzout

Meng zout, citrusschil, gedroogde kruiden (zoals tijm of rozemarijn) en een snufje citroenzuur. Gebruik het kruidenzout om de smaken van geroosterde groenten, gegrild vlees of vis te versterken.

Pesto

Meng basilicumblaadjes, pijnboompitten, knoflook, Parmezaanse kaas, olijfolie, citroensap, een snufje citroenzuur, zout en peper tot ze glad zijn. Gebruik over gekookte pasta of als spread voor sandwiches of bruschetta.

Citrus marinade

Bereid een heerlijke friszoete marinade door ¼ kopje olijfolie, 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels sinaasappelsap, 1 eetlepel sojasaus te combineren, 1 theelepel honing, ½ theelepel gehakte knoflook, ¼ theelepel citroenzuur en een snufje zout. Marineer hiermee vlees of groenten voor een smaakvolle boost.

 

 

Citroenrepen

Maak heerlijke citroenrepen door 1 ½ kopjes bloem voor alle doeleinden te mengen, ½ kopje poedersuiker, ¾ kopje ongezouten boter, 4 grote eieren, 1 ½ kopjes granulaatsuiker, ¼ kopje citroensap, 2 eetlepels citroenschil, ¼ theelepel citroenzuur en een snufje zout. Bak tot het klaar is, stof met poedersuiker en geniet van het zoete taartdessert.

Citroenpapaver muffins

Bak heerlijke citroenpapaverzaadmuffins door 2 kopjes bloem voor alle doeleinden te mengen, ¾ kopje granulaatsuiker, 2 theelepels bakpoeder, ¼ theelepel zout, 1 eetlepel citroenschil, ¼ kopje citroensap, ½ kopje melk, ½ kopje plantaardige olie, 2 eieren en ¼ theelepel citroenzuur. Vul muffinbekers, bak tot ze goudbruin zijn en geniet van deze citrus traktatie.

Hummus

Meng gekookte kikkererwten, tahini, knoflook, citroensap, olijfolie, een snufje citroenzuur, komijn en zout in een keukenmachine tot het glad is. Serveer met pitabroodje of verse groenten voor een pittige en romige dip.

Groenten op zuur

Maak een zuur door 1 eetlepel citroenzuur, 2 eetlepels zout en 2 kopjes water op te lossen. Giet gesneden groenten, laat ze een paar uur of 's nachts zitten en geniet van pittige zelfgemaakte groenten op zuur.

 

 

Citrusglazuur

Bereid een friszuur glazuur voor door 1 kopje poedersuiker, 2 eetlepels citroensap, ½ theelepel citroenschil en ¼ theelepel citroenzuur te mengen. Besprenkel taarten, koekjes of gebak voor een uitbarsting van citrussmaak.

Citroengummies

Maak zelfgemaakte gummies door ¼ kopje water, ¼ kopje citroensap, ¼ kopje suiker, 1 eetlepel gelatine en ¼ theelepel citroenzuur te combineren. Verwarm het mengsel totdat de gelatine oplost, giet in vormpjes. Laat het afkoelen tot het is uitgehard en geniet van deze heerlijke gummies!

Citrussorbet

Creëer een verfrissende sorbet door 2 kopjes citroensap (citroen, sinaasappel of een combinatie), 1 kopje suiker, ¼ kopje water en ¼ theelepel citroenzuur te mengen. Bevries in een ijsmaker volgens de instructies van de fabrikant en geniet van een citroenfrisse bevroren dessert.

Inmaaksiroop voor fruit

bewaar fruit door een siroop te maken met 4 kopjes water, 4 kopjes suiker en 1 theelepel citroenzuur. Verwarm de siroop tot de suiker oplost, voeg gesneden fruit toe, laat sudderen tot ze gaar zijn en bewaar in gesteriliseerde potten voor langdurig genot.

 

 

Citruswater

Voeg wat extra's toe aan je water door citrusvruchten te persen en een snufje citroenzuur toe te voegen. Meng smaken zoals citroen, limoen en sinaasappel voor een verfrissend en hydraterend drankje.

Citrus vinaigrette

Mix ¼ kopje citroensap ( citroen, limoen of sinaasappel ), ¼ kopje olijfolie, 1 eetlepel honing, 1 theelepel Dijon-mosterd, ¼ theelepel citroenzuur en zout en peper naar smaak. Besprenkel salades of gebruik als marinade voor een uitbarsting van pittige smaak.

Citrussalsa

Creëer een levendige salsa door in blokjes gesneden tomaten, gehakte rode ui, gehakte jalapeño, gehakte koriander, limoensap, sinaasappelsap, een snufje citroenzuur en zout te combineren. Serveer met tortillachips of als topping voor gegrilde vis of kip.

Citrusvruchten smoothy

Meng 1 kopje gemengde citrusvruchten, ½ kopje yoghurt, ¼ kopje melk, 1 eetlepel honing, een handvol ijsblokjes, en een snufje citroenzuur. Geniet van een pittige en voedzame smoothie.

 

 

Rijstpilaf

Kook een smaakvolle rijstpilaf door in blokjes gesneden uien in olijfolie te sauteren, rijst toe te voegen en een paar minuten te roeren, en voeg dan groente- of kippenbouillon, citroensap, sinaasappelschil en een snufje citroenzuur. toe. Laat sudderen tot de rijst zacht is en maak het geheel wat losser met een vork vooraf aan het opdienen.

Fruit ijsjes

Meng je favoriete fruit, zoals aardbeien, mango's of perziken, met een scheutje citroensap, een beetje honing en een snufje citroenzuur. Giet in ijsvormen, steek er stokjes in, bevries tot ze stevig zijn en geniet van deze ijstraktatie.

Citrus roerbakkip

Marineer kipreepjes in een mengsel van citroensap (citroen, limoen of sinaasappel), sojasaus, gehakte knoflook, gember, een snufje citroenzuur, en een vleugje honing. Roerbak met groenten voor een smaakvol en pittig Aziatisch geïnspireerd gerecht.

Smoothy bowl

Meng bevroren bananen, citrusvruchten, een scheutje sinaasappelsap, een snufje citroenzuur en een portie yoghurt. Giet in een kom en bedek met granola, vers fruit en een scheutje honing voor een lekker gezond ontbijt.

 

 

 

Citroenzuurglazuur

Meng poedersuiker, een paar eetlepels citroensap, een snufje citroenzuur en (optioneel) een druppel kleurstof tot een gladde massa. Besprenkel of verdeel de glazuur over taarten, koekjes of gebak.

Zeevruchten marinade

Marineer garnalen, vis of sint-jakobsschelpen in een mengsel van citroensap, olijfolie, gehakte knoflook, gehakte kruiden, een snufje citroenzuur, zout en peper. Gril of braad het geheel  voor een smaakvolle en pittige visschotel.

Fruitsalade dressing

Klop citrussap, honing, een snufje citroenzuur en een scheutje kaneel bij elkaar. Besprenkel een gemengde fruitsalade voor een verfrissende en pittige dressing.

Gegrilde groenten

Meng gesneden groenten, zoals courgette, paprika en aubergine, met olijfolie, citroensap, gehakte knoflook, gehakte kruiden, een snufje citroenzuur, zout, en peper. Gril tot ze gaar zijn voor een smaakvol bijgerecht.

 

 

Citrus kipsalade

Combineer gekookte en geraspte kipfilet, in blokjes gesneden selderij, gehakte walnoten, gedroogde veenbessen, mayonaise, citrusschil, citroensap, een snufje citroenzuur, zout en peper. Serveer op een bedje van groenten of op een broodje voor een pittige en bevredigende maaltijd.

Citrus energydrank

Meng ½ kopje citroensap, ½ kopje kokoswater, een snufje citroenzuur, een snufje zout, en een theelepel honing of ahornsiroop. Goed schudden voor gebruik. Genieten van deze natuurlijke en verfrissende energieboost.

Groenten blancheren

Voeg een snufje citroenzuur toe aan kokend water wanneer je groenten blancheert om hun knapperigheid en levendige kleur te behouden.

Citrus Marinade voor Tofu

Marineer tofu-plakjes in een mengsel van citroensap, sojasaus, gehakte gember, gehakte knoflook, een snufje citroenzuur en een vleugje ahornsiroop. Gril of bak in de pan voor een smaakvol vegetarisch gerecht.

 

 

Citrus cheesecake

Maak een pittige cheesecake door roomkaas, suiker, eieren, citroenschil, citroensap, een snufje citroenzuur en een (kruimel)taartbodem te combineren. Bak tot het klaar is, relax en geniet van dit romig en citrusachtig dessert.

Citrus lolly's

Combineer suiker, glucosestroop, water en een snufje citroenzuur in een pan. Kook al roerend tot het mengsel is ingekookt en stevig is, laat het goed afkoelen voordat je er van snoept.

Stabilisator voor ijsjes

Voeg een snufje citroenzuur toe aan zelfgemaakte ijsmengsels om kristallisatie te voorkomen en de textuur van het eindproduct te verbeteren.

Limonade en siroop conserveren en een frisse kick geven.

Citroenzuur is een conserveermiddel voor allerlei limonades en geeft het een hele frisse smaak. Gebruik 15 tot 20 gram per liter limonade/siroop voor zure sappen (dit is ongeveer een volle eetlepel) en tot 30 gram (of 2 afgestreken eetlepels) voor zoete sappen en roer het erdoor tot het is opgelost. Het verlengt de houdbaarheid aanzienlijk!