Hibiscus

Rode hibiscus is een gedroogde bloem die in tropische landen veelvuldig als thee of limonade gedronken wordt.

Hibiscus is een eenjarige, kruidachtige plant met een gemiddelde hoogte van 2,5 meter en komt voor in mediterrane, tropische- en subtropische gebieden. De bloeikleur is bloedrood en heeft grote, opvallende, trompetachtige bloemen die zich vermeerdert door middel van stekken.

Op de lokale markt in Afrika wordt de afgekoelde thee van de bloemen als sap in plastic zakjes verkocht, meestal in de vorm van ijs. De bladeren van de plant worden in Afrika als groente gebruikt, en de vezels van de plant worden gebruikt als alternatief voor jute voor het maken van weefsel.
Ook in het Middellandse zeegebied en in Midden- en Zuid-Amerika (vooral Suriname) wordt deze plant veel gebruikt.

Toepassingen

Culinair
Hibiscus thee kan onbeperkt gebruikt worden, zowel warm, lauw als koud. De thee is uitermate geschikt als ijsthee of limonade. De bloemblaadjes worden in heet of koud water getrokken. Hoe langer de blaadjes in het water trekken des te sterker de smaak van het sap. De rode bloemen worden veel gebruikt voor het kleuren van voedsel.

Gezondheid
Hibiscus is een veilig kruid, al kunt u beter in de eerste drie maanden van een zwangerschap en tijdens de periode van borstvoeding, deze thee niet nemen. Bij gebruik van bloeddruk verlagende medicijnen, gelieve de thee niet zonder overleg met een huisarts te nemen. Hibiscus kan namelijk de werking van deze medicijnen versterken.

Verzorging
De Hibiscus wordt veelvuldig gebruikt in de cosmetica waaronder gezichtsmasker, lippenbalsem, olie e.d. Hibiscus Sabdariffa is ontstekingswerend, verzachtend en samentrekkend. Zij is om deze redenen ook zeer geschikt voor een kruidenbad.
De Wonjo bevat ijzer, vitamine c, anti-oxidanten en heeft een wetenschappelijk aangetoonde bloeddrukverlagende werking. In Afrika wordt het toegepast als een licht diureticum, voor vaatbescherming en bij urineweginfecties.


Recepten

Hibiscus thee
Overgiet 1 eetlepel Hibiscus met een liter heet gekookt water. Voeg suiker naar behoefte toe. Voor ijsthee de Hibiscus goed laten afkoelen en in een glas met ijsblokjes schenken. Voor ijsthee en Hibiscus ijs is er wat meer suiker nodig, omdat door de afkoeling de zoet smaak afneemt.

Hibiscus cocktail
– 30 gram gemberpoeder
– 100 ml gele rum
– 1 limoen
– 4 kruidnagels
– 100 ml koude Hibiscus thee (met suiker)
– 1 stokje kaneel
– sodawater
Voeg de gember in een cocktailshaker toe aan de rum. Pers de limoen erboven uit en voeg kruidnagels, thee en kaneel toe. Voeg ijs toe en schud. Schenk door een zeef in twee hoge met ijs gevulde glazen en vul aan met sodawater.

Hibiscus ijsjes
Maak een ijsthee van Hibiscus die behoorlijk sterk gezoet is. Giet deze in ijsvormpjes en laat ze in 3 tot 4 uur volledig bevriezen in de diepvriezer.
Voor ijs is het beter om bastaardsuiker te gebruiken in plaats kristalsuiker. Basterdsuiker heeft een veel fijnere structuur dan kristalsuiker. De waterijsjes vormen hierdoor meer een geheel en ze worden gladder.


Achtergrond & Geschiedenis

Onze theesoorten zijn afkomstig uit West-Afrika en worden daar sinds lange tijd verbouwd en genuttigd. Het gebruik en de kennis van deze thee wordt zelfs toegepast in de rituelen van hun cultuur. Daarom hebben wij eveneens het teken van de Chi-Wara aangenomen voor de thee afkomstig uit die gebieden.

De mythe van Chi-Wara 
De Chi-Wara is een mythisch dier met een krommend lichaam en korte poten die het aardvarken voorstelt. De horens zijn die van een antiloop dat, net als het aardvarken, in de aarde graaft zoals boeren dat ook doen. Het symboliseert de oorsprong van de landbouw en de vereniging van de man en vrouw in een relatie.
In West-Afrika is de Chi-Wara al eeuwen een begrip voor landbouwers en vereren ze hem in een voorstelling tijdens de oogst van landbouwproducten. Tijdens deze oogsttijd (regentijd) werden op klaarlichte dag ceremonies gehouden ter ere van de Chi-Wara. Op theatrale wijze dansten mannen gehuld in Chi-Wara-kleding gemaakt van plantenvezels langs de velden. Deze tunica werden zwart geverfd wat de materialisatie van de regen, bemesting en warmte van de zon op de aarde voorstelde. Op hun hoofd werd een houten beeld van de Chi-Wara gebonden om daarmee het mythische dier na te bootsen. De ene persoon had een vrouwelijke Chi-Wara-masker (de aarde) en de andere een mannelijk masker (de zon).

De legende van Chi-Wara
De ouders van Chi-Wara waren de godin Mousso Koroni (moeder van de hemel) en de cobra-geest (de vader). Zij stuurden haar naar de Aarde om de mensen te leren om de oogst van hun gewassen te verhogen. Zij die Chi-Wara’s leer zorgvuldig volgden werden rijk en gelukkig, maar zij vergaten om haar te bedanken voor de bijdrage van deze welvaart. Om deze ondankbaarheid werd Chi-Wara erg boos en zij groef haar ondergronds in om af te wachten totdat de mensen zich inkeerden om haar te bedanken voor alles wat zij gaf om de bevolking zo welvarend te maken.

Op een dag liep de dochter van een arme boer over het land. Verdriet omarmde haar omdat haar ouders geen geld hadden voor een huwelijk. De marabout van haar dorp vertelde haar dat ze met drie bollen graan en een griot het veld in moest gaan om de Chi-Wara te vereren. Toen ze met haar laatste moed het graan in de grond begroef en de griot de koramuziek liet weergalmen over het veld, kwam vanuit de dorre grond de Chi-Wara naar boven en gaf haar als dank een struik van de hibiscus.

`Ween je gemoed en verzorg mijn planten tot een gloed`

Met deze woorden vertrok hij in de Aarde. Het meisje rook aan de bloemen en zuchtte met versterkte kracht verademend uit terwijl ze over de vlakte keek. Iedere dag vanaf dat moment ploegde ze de aarde rondom de struik en het gaf haar bloemen zoveel het nodig had. Ze stekte de plant en na twee maanden overgoot de zon haar bloemen met een rode gloed.
Haar handel floreerde en weldra kon ze van het geld haar eigen bruidsschat betalen. Samen met haar moeder brouwde ze een bier dat met de hibiscusbloem bereid werd en iedereen kon op haar huwelijksdag daarvan genieten.
Als dank voor deze gift van Chi-Wara bespeelde ze haar leven lang de kora in het veld bij de planten.