Citroenverbena

Gedroogde citroenverbena (ijzerhard, ijzerkruid, verveine) is ideaal voor het zetten van een heerlijke frisse thee met citroensmaak. Goed voor de spijsvertering en tegen slapeloosheid.

Citroenverbena (Aloysia citriodora), ook wel bekend als “ijzerkruid”, “ijzerhard” en in de Franse taal “verveine”, is een plant met een sterke citroengeur. De twee belangrijkste stoffen die de geur van de citroenverbena bepalen, zijn geranial en neral. Deze stoffen zitten ook in het aroma van citroen, sinaasappel en citroengras. Het is een aangename thee met een frisse citroensmaak.

Algemene informatie

De blaadjes van de citroenverbena worden gebruikt om thee van te zetten, bij voorkeur na de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen en vanwege de rustgevende en kalmerende eigenschappen wordt de thee ook vaak gedronken voor het slapengaan of bij slapeloosheid. De theeblaadjes zitten vol antioxidanten en zijn goed voor het maag- en darmstelsel, werkt tegen flatulentie en is krampstillend.

Gebruik 4 tot 5 hele bladeren citroenverbena voor een kopje thee en giet er kokend water over. Laat de thee 5 tot 6 minuten trekken. Het kan met of zonder suiker gedronken worden.