Valeriaan

Valeriaan heeft een rustgevende werking voor mens en dier. Lekker en gezond om thee van te zetten en zorgt voor een goede nachtrust.

Valeriaan kan gebruikt worden bij innerlijke onrust en nerveuze gevoelens bij spannende momenten, zoals rijexamens, vliegangst of het geven van een presentatie. Je kunt het ook gebruiken bij periodes van stress of moeite met in slaap komen.

Algemene informatie

Katten vinden valeriaan erg aantrekkelijk ruiken. In een zakje speelbal is het voor hen een onweerstaanbaar en sterk prikkelend. Vaak gaan ze erin rollen, nemen er een hapje van, worden speels of juist heerlijk rustig. Omdat katten zo dol zijn op de geur heeft de plant als alternatieve naam ‘kattenkruid’; niet te verwarren met de niet-verwante soort wild kattenkruid (Nepeta cataria).

Valeriaanthee
– Doe 2 theelepels valeriaan in een filter(zakje) en plaats het in een kop
– Giet heet water in deze kop
– Laat de valeriaan 10 minuten trekken voor het te drinken
Combineer valeriaanthee met pepermunt of citroenmelisse voor een aangename smaak.

 

Achtergrond & geschiedenis

(Valeriana officinalis) is een kruidachtige plant uit de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De soort komt voor in delen van Eurazië. Uit de wortelstok wordt een extract verkregen dat wordt toegepast als bestanddeel voor rustgevende middelen.

Valeriaan werd reeds tweeduizend jaar geleden in het oude Griekenland gebruikt. Hippocrates beschreef de eigenschappen van valeriaan en ook Dioscorides gaf in de eerste eeuw in zijn boek ‘De Materia Medica’ een uitgebreide beschrijving van de valeriaanplant en haar werking.
Vanaf de 16e eeuw werd valeriaan gebruikt als parfum en als geurstof aan de was toegevoegd.

Tot in de jaren 1940 werd valeriaan ingezet als geneesmiddel voor slaapproblemen en angsten. Vanaf 1950 raakte valeriaan in onbruik met de opkomst van farmaceutische rustgevers.