Paprikapoeder

Paprikapoeder van Minerala Botanicals bevat een milde doch scherpe smaak. Ideaal voor de bereiding van authentieke, kruidige gerechten van de Mediterraanse keuken.

Paprikapoeder van Minerala Botanicals is gemaakt van de milde chili peper, in Peru pimento genaamd. Een puntige soort die 12 tot 15 centimeter lang wordt en familie is van de Spaanse peper. Door de milde intensiteit is meer smaak aan te treffen dan de gewoonlijke hete sensatie. In de supermarkt vindt u meestal het zoete paprikapoeder.

Algemene informatie

U bewaart het poeder het beste in een goed afgesloten potje op een donkere, koele plaats. Paprikapoeder trekt namelijk vocht aan en zal zeker onder invloed van zonlicht in kwaliteit afnemen.

 

Toepassingen

De zoete, scherpe en licht pittige smaak van paprikapoeder is een uitstekende basis qua smaak en kleur voor veel gerechten. Het meest bekend is de Hongaarse goulash. Paprikapoeder wordt onder meer veel gebruikt in de Spaanse, Italiaanse, Mexicaanse en Portugese keuken. Het is erg geschikt voor het kruiden van soepen, stoofschotels, rijst, groenteschotels en vleesgerechten. Door de felle kleur kan paprikapoeder ook goed als garnering worden gebruikt. Daarnaast is het een uitstekende basis voor eigen kruidenmengsels.
Paprika heeft een milde smaak die niet snel overheerst en kan naar smaak worden toegevoegd. Voor de beste smaak kan het kort en op middelhoge temperatuur in olie worden gebakken. Lang en heet verhitten zorgt ervoor dat de smaak wat bitter wordt. Bij gebruik als garnering kan paprikapoeder vlak voor het opdienen toegevoegd worden. Om de kwaliteit optimaal te behouden kan paprikapoeder het beste droog en donker bewaard worden.
Paprika wordt gebruikt in warme en koude gerechten zoals soepen, sauzen, salades, goulashgerechten, Mexicaanse gerechten en bij allerlei soorten kip, vis en vleesgerechten. Paprikapoeder is een vast onderdeel van chilipoeder, cajunkruiden en Mexicaanse kruidenmix. Het wordt ook vaak als decoratie gebruikt (bijvoorbeeld op gevulde eieren en slaatjes).
Tip: Meng de paprikapoeder niet met andere ingrediënten op een te heet vuur. De natuurlijke suiker van de paprika gaat dan karamelliseren waardoor de kleur verandert en de smaak bitter wordt.
Bij gebruik van paprikapoeder dient men op te passen voor stuiven, om irritatie van de slijmvliezen van de neus (niezen) en de ogen te voorkomen.

 

Achtergrond & geschiedenis

Paprika (Capsicum annuum) is een plantensoort uit de nachtschadenfamilie en komt van oorsprong uit Midden-Amerika en werd door de Spaanse ontdekkingsreizigers in de 15e eeuw meegenomen naar Europa. De paprika werd door hen ook verspreid in Arabische landen. De Arabieren gaven de paprika door aan de Turken en op die manier kwam de paprika in de 18e eeuw in Hongarije terecht, waar de vrucht omarmd werd en een belangrijk deel van de Hongaarse keuken is gaan uitmaken. Het Hongaarse woord voor paprika is zoete peper.
De paprika’s die wij kennen zijn hier een erg zacht en zoet voorbeeld van. Vrijwel alle capsaïcine, de stof die de pittige smaak aan rode pepers geeft, is door veredeling uit onze paprika’s verdwenen. De paprikasoort die voor paprikapoeder wordt gebruikt bevat nog wel capsaïcine en bepaalt de scherpte ervan. Deze soort heeft behoefte aan een warm klimaat en wordt na de oogst eerst gedroogd en dan gemalen. De paprikaoogst in Hongarije is een spektakel waarbij hele volksstammen helpen met het plukken van de vruchten en vervolgens genieten van de aanwezige drank bij de oogstfestivals. Na de oogst zoeken specialisten de beste paprika’s uit. Na het drogen wordt het poeder gemengd tot de beste, uitgebalanceerde paprikapoedermengsels. Er zijn diverse smaakvariaties op de markt welke allemaal afkomstig zijn van dezelfde vrucht. De smaak is vooral afhankelijk van het al dan niet mee malen van de pittige zaadjes, de kwaliteit van de vruchten en de gebruikte methodes om te drogen en te malen. Paprika is zo populair geworden dat het één van de meest gebruikte specerijen ter wereld is geworden.