Olijfblad

Olijfblad heeft een gunstige invloed op een gezonde stoelgang en spijsvertering. Zet er een gezonde kruidenthee van.

Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Minder bekend is dat olijfboombladeren zeker zo goed voor de gezondheid zijn. Olijfboombladeren hebben namelijk ook verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen.
Oleuropeïne komt voor in de vruchten en bladeren van de olijfboom. Olijfolie wordt geperst uit de olijven. Het zit dus ook in olijfolie maar in minder hoge concentraties.

Toepassingen

Om olijfblad thee te maken doe je 1 a 2 theelepels olijfblad in een kop en giet daar langzaam heet water over. Laat je dit enkele minuten trekken. Olijfblad thee heeft een zachte en licht zoete smaak. Een aangename smaak die neigt naar olijfolie.

 

Achtergrond & Geschiedenis

Reeds in 1855 verspreidde zich het bericht dat het drinken van de bittere thee van olijfboombladeren een potentiële remedie tegen malaria was. Olijfbladeren werden in water gekookt en de oplossing werd aan malariapatiënten gegeven. Artsen melden dat de toestand van de patiënten hierdoor verbeterde.
Het woord ‘olea’ is afgeleid van het woord ‘oleum’. Deze benaming is als eerste gegeven aan het product dat uit de olijf werd gewonnen namelijk ‘olie’. Er zijn zelfs 8000 jaar oude resten van een olijfboom door archeologen op verschillende plaatsen ter wereld opgegraven. Het gebruik van de olijfolie en bladeren is in veel religies en culturen terug te vinden. Voor ceremonies en speciale gelegenheden of voor algemeen gebruik.

De Egyptenaren maakte al rond 3000 jaar voor Christus gebruik van de olijfboom. Ze gebruikten olijfolie en bladeren, voor verschillende geuroliën, als brandstof voor lampen, thee en als ingrediënt in de keuken. De olijftak is een symbool van vreugde, goede wil, hoop en voorspoed. De Grieken beschouwden de olijf een geschenk van de goden. Zo is Athene genoemd naar de godin Athena, die de olijf als een geschenk naar de Grieken bracht. Het geschenk bracht licht, warmte, voedsel, heilzaamheid en parfum. Athena plantte de oorspronkelijke olijfboom op een rotsachtige heuvel die we tegenwoordig als de Akropolis kennen. De olijfboom die daar vandaag groeit, zou afkomstig zijn van de wortels van de oorspronkelijke boom.