Neemblad

Gedroogde neembladeren om thee van te zetten, of te vermalen tot poeder om te gebruiken als huidverzorgingsproduct.

Neem is een veel gebruikte plant in Zuidoost-Azië, met name in India alwaar het al duizenden jaren gebruikt wordt als een natuurlijk geneesmiddel. Van de neemboom worden bladeren geplukt, geselecteerd, gewassen en daarna in de lucht gedroogd en geëxtraheerd. Vervolgens kunnen de bladeren gedroogd gebruikt worden om thee van te zetten, of te vermalen tot een fijn poeder om het als huidverzorgingsproduct te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een gezichtsmasker. Neemblad bevat 35 biologisch actieve principes, en bevat antibacteriële en antischimmel eigenschappen.

 

 

 

Toepassingen

Neemthee:
Vul een theezakje of een theezeefje met wat gedroogd neemblad en laat het trekken tot de thee op smaak is.

Huidverzorging:
Vermaal neemblad in een vijzel tot poeder. Meng ongeveer 20% neempoeder met een hoeveelheid huidproduct zoals natuurlijke sheabutter of een huidolie. Smeer dit op je als een gezichtsmasker en laat het intrekken.

Haarverzorging:
Gebruik ongeveer 4 eetlepels neempoeder en meng dit met ongeveer 100 milliliter water tot een gelijkmatige pasta. Masseer en scrub deze neempasta goed op je hoofdhuid. Na ongeveer 15 minuten ingewerkt te hebben spoel je het met handwarm water uit.

 

Achtergrond & geschiedenis

De neemboom Azadirachta indica of Antelaea azadirachta, is een blijvend groene boom met langwerpige getande bladeren. Deze boom, die een hoogte van 16 meter kan bereiken, behoort tot de Mahonie-achtigen Meliaceae. Haar kleine witte bloemen geuren aangenaam en lokken veel insecten o.a. ook bijen aan. Een specialiteit is de neemhoning die geproduceerd wordt door bijen die bijna uitsluitend pollen en nectar van de neemboom verzamelen. Na de bloei ontwikkelen zich olijfvormige vruchten die aan een kort steeltje hangen. De vruchten bevatten maar één pit die rijk is aan olie (40-50%) wat de boom in India tot een belangrijke olieleverancier maakt. Oorspronkelijk komt de neemboom uit India en Sri Lanka maar is ook te vinden in Australië, Indonesië en West-Afrika. Op dit moment groeien in India ruim 18 miljoen neembomen.
In het oud-Persische Farsi werd de neemboom Azad Darakht i Hindi genoemd wat woordelijk de vrijgevige Indische boom betekent. Deze betekenis is in de hedendaagse botanische naam nog terug te vinden.
De heilzame werking van neem werd al 3500 jaar geleden in Indische religieuze en medische geschriften vermeld. In vroege medische Sanskrietgeschriften is een opsomming te vinden van de helende werking van de vruchten, zaden, bladeren en wortels. In de Ayurvedische geneeskunde is de Margosa Tree al duizenden jaren bekend als gezondheid bevorderend middel. In de eerste Ayurvedische tekst, de Charaka Samhita, wordt de neem beschreven als het middel sarva roga nivarini, dat alle ziekten op afstand houdt. Wortels, schors, gom en bladeren, eigenlijk alle delen van de plant worden therapeutisch toegepast, zowel in- als uitwendig.