Marjolein

Marjolein, ook wel bekend als majoraan of worstkruid, bevat een intense zoet-milde aroma.

Marjolein doet aan oregano doet denken maar het is iets zoeter en milder van smaak. Het kruid maakt traditioneel onderdeel uit van de Provençaalse kruidenmix.

Algemene informatie

Het kruid wordt voornamelijk gebruikt bij de bereiding van worsten, maar past ook uitstekend bij witte bonen, aardappelgerechten, zuurkool, gehakt, varkensvlees, vleespastei, wild en gevogelte en in tomatensaus.
Verder bevordert het de spijsvertering en de aromatische bladeren worden in geurzakjes en lotions verwerkt.

Thee van marjolein
Thee van majoraan verlicht hoofdpijn, verkoudheid en kalmeert de zenuwen. Deze thee versterkt ook de maag en is goed ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering.
Voor 1 liter kokend water heb je 15 gram van het kruid nodig.

 

Achtergrond & geschiedenis

Bij de oude Grieken werd marjolein samen met peterselie als middel tegen een kater gebruikt. Men vlocht er een krans mee en zette die op het hoofd tijdens de feestmaaltijd.
In het oude Egypte werd het gebruikt in olie als middel tegen migraine en nervositeit.