Kurkumawortel

Kurkumawortel is bijzonder gezond. Ideaal voor de bereiding van authentieke, kruidige gerechten van de Indiase keuken.

Kurkuma of ook wel geelwortel genoemd, is verwant aan gember. Kurkuma smaakt enigszins bitter en peperachtig en is een belangrijke smaakmaker in Zuidoost-Azië. Het vormt een basis van verschillende kerriemengsels. Tevens is het een uitstekende verfstof en dat zal niemand verbazen die het ooit in de keuken gebruikt heeft! Het wordt daarom gebruikt om rijst geel te kleuren en is de variant op saffraan. Kurkuma wordt daarom ook wel Indische saffraan genoemd.

Toepassingen

Kurkuma heeft een zalig aroma en je kan het bovendien eenvoudig gebruiken in groente-, vis- of pastagerechten. Er zijn heel wat recepten waarin kurkuma toegepast kan worden. Behalve in curry’s, kan je kurkuma ook toevoegen aan allerlei sauzen of dressings. Of rasp gewoon een beetje kurkuma over je eten om het extra pit te geven.

Als familie van de gember, is het niet zo verwonderlijk dat ook kurkuma allerlei gezondheidsbevorderende eigenschappen bezit. Kurkuma wordt al duizenden jaren ingezet tegen allerlei kwalen. In de Ayurvedische en traditionele Chinese geneeskunst wordt het vooral gewaardeerd om de ontstekingsremmende eigenschappen. Het wordt zowel inwendig als uitwendig gebruikt bij ontstekingen, leveraandoeningen, darmklachten, huidaandoeningen, kiespijn, geelzucht en menstruatieklachten. Uit ervaringen opgedaan door duizenden jaren gebruik lijkt het dat kurkuma ook helpt bij vele andere aandoeningen zoals candida, eczeem, gal stenen, gebitsproblemen, carpaal tunnel syndroom, slechte adem en grijze staar.
De belangrijkste werkzame stof in kurkuma is curcumine (E100) een antioxidant met ontstekingsremmende en zuiverende werking. Kurkuma werkt zuiverend, brengt je stofwisseling in balans en verwijdert daarnaast ook schadelijke stoffen uit je lever. Kurkuma helpt de vetverbranding te stimuleren en remt daarnaast ook nog de groei van vetweefsels af. Kurkuma versnelt de vetstofwisseling waarbij de gehaltes van vetten in de bloedbaan verlaagd worden. Daarnaast bevordert kurkuma het spijsverteringsstelsel. Het kruid stimuleert de productie van maagsappen en de werking van de lever en gal. Dat is heel goed voor het verteren van vettig eten!