Korianderzaad

Korianderzaad heeft een zachte, licht pittige en nootachtige, warme smaak.

Korianderzaad is een specerij die in veel verschillende keukens in diverse werelddelen gebruikt wordt. Het komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellands Zeegebied waarvan Marokko een belangrijk oogstgebied is. Het wordt veel gebruikt in de Aziatische, Oosterse en Latijns-Amerikaanse keuken.
Koriander is familie van de peterselie. Dat is te zien aan de vergelijkbare bladeren van beide planten, hoewel de smaak van korianderblad intenser is dan peterselie. Er is een groot verschil in de smaak van korianderblad en korianderzaad. Veel mensen vinden korianderblad niet lekker smaken, maar korianderzaad daarentegen wel. Korianderblad heeft een friszure citrusachtige smaak, maar de smaak van korianderzaad is licht nootachtig, warm en kruidig. Korianderblad is lekker als je het matigt in gerechten, want teveel gebruiken kan een overheersende smaak geven.

Toepassingen

Het kruid wordt vooral gebruikt in de Aziatische keuken, maar is ook terug te vinden in de Latijns-Amerikaanse keuken. Bij het gebruik hiervan hoef je veel minder op te letten. Het zaad heeft namelijk een veel minder intensieve en moeilijke smaak als het blad en je hoeft bij korianderzaad dus ook nooit bang te zijn dat het je gerecht zal verpesten. Van korianderzaad kun je moeilijk teveel gebruiken, omdat het een niet overheersende smaak bevat.
Koriander heeft een hoog ijzergehalte en antibacteriële eigenschappen. Het stimuleert de peristaltische bewegingen in de darmen en is goed voor de spijsvertering, maar gaat ook diarree tegen.
Korianderzaad wordt naast karwijzaad en komijn gebruikt als smaakmaker in donkere bieren. In India vermengt men korianderzaden met komijn om deze vervolgens te koken in water. Het geheel wordt vervolgens afgekoeld en opgedronken.

 

Achtergrond & geschiedenis

Koriander is een plant uit de schermbloemenfamilie. De kruid wordt ook wel ‘ketoembar’, ‘coander’ of ‘wantsenkruid’ genoemd. In vroegere tijden werd koriander wel vaak gebruikt in de Belgische en Nederlandse keuken; een laatste overblijfsel hiervan is terug te vinden in de gruut (samengesteld ingrediënt om bier van te maken) die in witbier gebruikt wordt in België.