Ginkgo biloba

Ginkgo biloba zijn gedroogde bladeren van de Japanse notenboom, ook wel de Chinese tempelboom genoemd, en te gebruiken om thee van te zetten.

Binnen de traditionele Chinese geneeskunde wordt al duizenden jaren gebruikgemaakt van de geneeskrachtige eigenschappen van Ginkgo biloba bij tal van klachten. In de westerse wereld wordt ginkgo voornamelijk toegeschreven aan de verbetering van de bloedcirculatie en hersenfuncties (geheugen, concentratie en leervermogen). Terzijde dat ginkgo-extract rijk is aan antioxidanten, heeft het ontstekingsremmende en neuroprotectieve eigenschappen, en stimuleert het de doorbloeding.

Toepassingen

Als je thee wilt zetten, doe je twee theelepels ginkgo biloba bij kokend water en laat je het tien minuten trekken.
Let op: Het wordt afgeraden om te gebruiken tijdens zwangerschap, wanneer je zwanger probeert te worden of borstvoeding geeft.

 

Achtergrond & Geschiedenis

De ginkgoboom (of tempelboom) is een imponerende grote boom die wel 30 tot 40 meter hoog kan worden en een stamomvang kan bereiken van een meter.
In oude Chinese kruidenboeken werd het inhaleren van dampen van een heet aftreksel van ginkgobladeren al aanbevolen bij talloze klachten van huidziekten en luchtwegen.