Fenegriek

Fenegriekzaden hebben een kruidige, notige smaak, zijn heel gezond en geschikt om te kiemen.

Fenegriek wordt vooral gebruikt in de Indische en Pakistaanse keuken (curry’s en chutney’s), de Arabische keuken (gebak en brood) en de Noord-Afrikaanse keuken (vlees en vis).

Toepassing

Om fenegriek te bereiden kun je het best de zaadjes kort roosteren in een droge pan en daarna malen in een vijzel. Het is als specerij te gebruiken, maar ook als verdikkingsmiddel om bijvoorbeeld maïzena te vervangen. Lekker om toe te voegen in gerechten waar kerrie bij gebruikt wordt.
Fenegriekzaad is ook een bekend en populair kiemzaad om als kiemgroente op te kweken en te gebruiken in bijvoorbeeld salades. Om kiemgroente te kweken leg je de zaadjes in een schaaltje met water en laat je deze een nacht liggen. De zaadjes kunnen ook korter geweekt worden in water zonder deze te laten kiemen om ze vervolgens in hun geheel toe te voegen aan de salade. In Nederland wordt fenegriekzaad toegevoegd aan kaas op vergelijkbare manier zoals bij komijnkaas en kruidnagelkaas. Fenegriek is rijk aan ijzer en koper en bevat saponine en coumarinen, waardoor het kan helpen bij aderproblemen. Verder heeft het ontstekingswerende eigenschappen en bevordert het de galproductie, kan het helpen om de spijsvertering te bevorderen, is het goed tegen hoge cholesterol en voor vrouwen die borstvoeding geven vanwege de voedingswaarden die terecht komen in de moedermelk.

 

Achtergrond & Geschiedenis

Fenegriek komt oorspronkelijk uit het Middellands Zeegebied, maar wordt tegenwoordig ook geteeld in Centraal-Azië. De plant groeit tot ongeveer 60-90 centimeter hoog, heeft groene bladeren, witte bloempjes en peultjes waar de fenegriekzaden in zitten.
Al duizenden jaren wordt fenegriek gebruikt in de Chinese en alternatieve geneeskunde voor onder andere huidaandoeningen en om allerlei ziektes te behandelen. Tegenwoordig wordt het voornamelijk nog als specerij en verdikkingsmiddel gebruikt, maar je kunt het ook terugvinden in zeep en shampoo.