Eucalyptus

Eucalyptus heeft een aangename aromatische geur. Lekker en gezond om thee van te zetten, of te gebruiken in een geurzakje voor een frisse geur in huis.

Eucalyptus kan zowel culinair als voor de persoonlijke verzorging gebruikt worden. Bijvoorbeeld als badkruiden, voor in de thee en zelfs om te branden op houtskool, voor een heerlijke geursensatie.

Toepassing

Met de eucalyptusbladeren kan een heerlijke thee én een badthee gemaakt worden:
– Kook één liter water en voeg daar 2 eetlepels eucalyptusblaadjes aan toe.
– Laat het vervolgens enkele minuten trekken.
– Giet het kruidenwater door een zeef in theekop als heerlijke drank of giet het in een warm bad en geniet van een rustgevend bad.
Bij koorts werkt een kompres met een mengsel van water en eucalyptusbladeren de koorts te verlagen.

 

Achtergrond & geschiedenis

Voor de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals, is de eucalyptus een heilige boom. Het vertegenwoordigt de onderverdeling in de onderwereld, de aarde en de hemel. De Aboriginals gebruikten de schors, het hars en de bladeren traditiegetrouw bij koorts en luchtwegproblemen.
 
De eucalyptusboom werd rond 1770 door de Europeanen in Australië ontdekt. Vanwege het hoge waterverbruik werd de boom geplant in moerassige gebieden in tal van landen, wat resulteerde in de drooglegging van veel moerassen. Een waardevolle bijwerking hiervan was dat de beruchte malariamug (die malaria overbrengt), sterk werd teruggedrongen, wat resulteerde in de beheersing van de verraderlijke ziekte.
 
Er zijn meer dan 40 soorten Eucalyptus bekend. Zoals bijvoorbeeld: de blauwe gomboom, de cidergomboom en de suikereucalyptus. Deze boom kan wel 40 meter hoog kan worden.
De bladeren lopen eivormig, zijn leerachtig en glanzend grijs/groen.
Eucalyptus heeft twee verschillende soorten bladeren. De jonge bladeren rondom de bladsteel hebben de vorm van een ei. De blauwachtige oudere bladeren hebben daarentegen een langwerpige en sikkelachtige vorm. Ze staan ​​op korte stelen en bevatten waardevolle etherische oliën. Om deze reden worden ze verzameld voor de productie van etherische olie.