Echinacea

Van echincaebladeren wordt veelal thee en badthee gemaakt. Ook wordt het in veel oliën, crèmes en zalven verwerkt ten behoeve van de algemene gezondheid.

Echinacea is ontzettend rijk aan diverse actieve verbindingen, zoals cafeïnezuur, alkamiden, fenolzuren, rosmarinezuur, polyacetylenen. Deze verbindingen worden geassocieerd met vele gezondheidsvoordelen, zoals het tegengaan van ontstekingen en een lagere bloedsuikerspiegel.

Toepassingen

Met de echinaceabladeren kan een heerlijke thee én een badthee gemaakt worden:
– Kook één liter water en voeg daar 2 eetlepels echinacea aan toe.
– Laat het vervolgens enkele minuten trekken.
– Giet het kruidenwater door een zeef in een theekop of giet het in een warm bad en geniet van een rustgevend bad.

 

Achtergrond & Geschiedenis

Echinacea of zonnehoed is een meerjarige kruidachtige plant. De geslachtsnaam Echinacea is afgeleid van het Griekse echinos. De Nederlandse benaming is van recentere datum en verwijst naar de natuurlijke vorm van de bloem, die met haar teruggeslagen lintbloemen op een Mexicaanse zonnehoed lijkt.
 
Echinacea komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, waar ze groeien op prairies en open, bosrijke gebieden. De oorspronkelijke Amerikanen gebruikten Echinacea in kruidenaftreksels, mondwaters en kompressen en behandelden er hoest, verkoudheid, angina, ontstekingen van het tandvlees, brandwonden, en beten van insecten.