Chiazaad

Chiazaad zit bomvol vitamines, mineralen, vezels, en gezonde vetten; een heerlijk superfood.

Chiazaad is lekker door smoothies of yoghurt, maar het is ook een prima vegan eivervanger!
Het bevat onder andere magnesium, omega 3-vetzuren, calcium, eiwitten, selenium, ijzer, kalium en volop vezels. Met name onze darmen hebben volop vezels nodig om goed hun werk te kunnen blijven doen.

– Het ondersteunt de opname van calcium, een mineraal dat bij diverse lichaamsprocessen betrokken is.
– De eiwitten dragen bij aan spieropbouw bij het sporten.
– Omega 3-vetzuren ondersteunen onder andere je hart, huid en haar.
– Het vertraagt het omzetproces van koolhydraten naar glucose (suiker), waardoor je bloedsuikerspiegel meer in balans blijft en je minder suikerpieken ervaart.
– De vezels geven je sneller een verzadigd gevoel en ondersteunen een goede stoelgang.

Als je chiazaadjes tien minuten laat weken in water dan wordt het geheel een beetje gelei-achtig. Indien deze gelei in je maag komt dan zorgt dit ervoor dat de omzetting van koolhydraten naar suikers/glucose wordt vertraagd. Dit helpt mee om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, waardoor er minder insuline hoeft te worden aangemaakt.Achtergrond & geschiedenis

Achtergrond en geschiedenis

Chiazaad komt van de Chiaplant (Salvia Hispanica); een Mexicaans familielid van de muntplant. De bloemen van deze plant produceren kleine zaadjes die een beetje lijken op maanzaad dat je misschien wel kent. 
Deze plant werd duizenden jaren lang door onder andere de Maya’s en Azteken gebruikt als voedsel en als medicijn. De zaadjes stonden er met name bekend om dat ze een energieboost gaven en het uithoudingsvermogen vergrootten.