Wasnoten

Wasnoten zijn noten van de wasnoten- boom Sapindus mukorossie. In deze noten zit van nature saponine. Dit is een stof die ideaal is om mee te wassen.

Wasnoten zijn voor alle textielsoorten geschikt, zelfs voor wol en zijde. 100% natuurlijk. Minerala wasnoten worden geleverd inclusief handleiding en een katoenen waszakje.

Algemene informatie

Wasnoten zijn een alternatief voor de meest gebruikte synthetische wasmiddelen die we gebruiken om onze kleren en ander textiel weer schoon te krijgen. U krijgt uw was voortaan schoon zonder chemicaliën zoals wasverzachters, met een product dat het milieu niet belast, zonder verslechtering van het resultaat – en bovendien is het geldbesparend!

Wasnoten (ook wel zeepnoten genoemd) bestaan al heel lang. Sinds mensenheugenis wassen de inwoners van India, Nepal en Pakistan hun wasgoed met wasnoten. In de schaal zit de stof saponine die, wanneer het in contact komt met water, als een zeep werkt zoals de ons bekende wasmiddelen. Zeepnoten worden als basisproduct voor de fabricage van de minder milieuvriendelijke waszepen gebruikt.

 

Toepassing

 De nootschaal reinigt stof zonder de kleur en vezel van textiel aan te tasten. Voor mensen met een gevoelige huid en een allergie voor synthetische was- en bleekmiddelen zijn wasnoten ideaal. Wasnoten zijn voor alle textielsoorten geschikt, zelfs voor wol en zijde. Badstofhanddoeken worden weer heel zacht en 1 kilo wasnoten is genoeg voor een gezin van 4 personen voor ca. een half jaar, en wel bij 2-3 wasgangen per week.
Gebruikte wasnoten zijn 100% natuurlijk afbreekbaar en kunnen gewoon naar de composthoop.

Voordelen:
– Kleren slijten minder hard;
– De huid heeft niet te lijden onder optische witmakers;
– De was wordt lekker zacht, ook zonder wasverzachter;
– Wasnoten zijn goedkoper dan synthetisch wasmiddel;
– De gekleurde was blijft langer helder;
– Het oppervlaktewater wordt niet belast;
– De noten zijn natuurlijk volledig afbreekbaar, dus het milieu wordt niet belast;
– Het is een goed alternatief voor mensen met chemische overgevoeligheid.

Wasnoten zijn ook te gebruiken als reinigingsmiddel in de huishouding, als haarwasmiddel en huidverzorgingsproduct.

Middel tegen ongedierte bij planten:
Besproei uw kamer- en tuinplanten met een wasnootextract tegen bladluis en andere schadelijke insecten. Juist voor dit doel produceert de wasnootboom saponine. Uw planten lopen hiermee geen schade op en u belast uw tuin niet met chemicaliën. Wel eerst filteren door filtreerpapier i.v.m. risico op verstopping van de sproeikop!

Middel tegen slakken:
Wanneer u de uitgewerkte wasnootschalen rond uw planten strooit, blijven de slakken weg.

Het maken van een wasnootextract:
U brengt 100 à 150 gram wasnootschalen in 1 liter water aan de kook brengen; vuur op lage stand en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen. Tussendoor met een stamper goed indrukken en omroeren.
Daarna kan het vuur uit en dan nog 10 minuten laten staan met deksel op de pan. Daarna omroeren.
Niet meer bijvullen met extra water, anders treedt er eerder schimmelvorming op.
Warm afvullen door een fijne zeef en met een trechter in een fles of in potje gieten.
Bij lang bewaren kan het gaan schimmelen, dus maak een hoeveelheid aan voor maximaal een maand en bewaar het koel in kindveilige fles.
Een duidelijke label met waarschuwing op de buitenkant plakken: “schadelijk bij inname”.
De overgebleven wasnootschalen kunnen nóg een keer geëxtraheerd worden om zodoende een extract te maken voor de reiniging van oppervlakken. E.e.a. experimenteel vast te stellen.

Meer informatie over vlekverwijdering met uw wasmachine :
http://www.miele.nl/c/vlekkenwijzer-435.htm#

 

Achtergrond & Geschiedenis

De wasnootboom (Sapindus Mukorossi) kan 20 meter hoog worden en heeft een grijze, zachte, schilferende bast met gevederde bladeren. Als de boom in bloei staat, kleurt het zich met witte bloemen die in pluimen bij elkaar staan. Deze ontwikkelen zich verder tot goudkleurige noten. De vruchten kunnen pas geoogst worden als de boom minstens 10 jaar oud is. Er kan heel lang van geoogst worden zonder dat een uitgeloogde bodem overblijft en daarmee is het verbouwen van wasnoten duurzaam en bodembeschermend.
Na de oogst worden de rijpe, goudkleurige en plakkerige noten gedroogd. De noten worden opengebroken zodat de saponine vrij kan komen. De zwarte pit wordt niet gebruikt. De saponine die in de schaal van de noot aanwezig is, wordt door de boom geproduceerd als een afweermiddel tegen schadelijke insecten, schimmels en bacteriën.

De zeepboomfamilie omvat meer dan 2000 soorten. Meestal worden de noten van Sapindus Mukorossi (de grote wasnoot) uit China gebruikt. De wasprestatie van Sapindus Trifoliatus (de kleine wasnoot) uit Zuid-India is wat minder dan die van China.